Najnoviji članci na blogu

Javnost i građani imaju pravo da znaju

Koliko novca je otišlo na uređenje parka? Ko je dobio tender za izgradnju vrtića? Koliko košta vozni park opštine? Kako izgleda biografija direktora javnog preduzeća? Koliko iznosi plata predsednika opština, koliko odbornika, a koliko sekretara mesne zajednice? Ovo su pitanja na koja javnost ima pravo da zna u svakom trenutku

Objavljeno: Sep 28, 2020
Javnost i građani imaju pravo da znaju
Danas, 28. septembra, kancelarija Poverenika obeležava "Međunarodni dan prava javnosti da zna". Ovo je prilika da se javnost podseti da je pravo građana na informacije jedno od osnovnih ljudskih prava, zaštićeno i Ustavom Republike Srbije.

Registracija PRESS domena


Međunarodni dan prava javnosti da zna ustanovljen je 2002. godine na zajedničkom sastanku predstavnika uglavnom nevladinih organizacija u Sofiji, a danas se taj dan obeležava širom sveta sa ciljem da se promoviše pravo svakog da traži i dobije informacije koje u njegovo ime drže organi vlasti i istevremeno razvija svoju ličnost i gradi sebe kao aktivnog učesnika u razvoju društva i demokratskoj kontroli vlasti.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, poverenik Milan Marinović je izjavio da se ovaj dan obeleža već tradicionalno po 14. put.

Registracija MEDIA domena


Poverenik je naglasio da i ovom prilikom iskazuje puno zalaganje za poštovanje vrednosti transparentnosti i otvorenosti u radu organa javne vlasti, kao i da se dosledno zalaže za slobodu pristupa informacijama u posedu ovih organa.

Poverenik je ukazao i da bi tekući proces izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja trebalo da učvrsti i unapredi načelo transparentnosti u radu organa vlasti.

E-mail bilten *

Upišite vašu email adresu i dobijaćete najnovije informacije, savete i promocije u vaš email inbox.
podrska support

24/7 Kontakt centar za podršku

Pozovite nas da razgovaramo o vašim planovima da pokrenete svoj biznis na Internetu? Želite da napravite web shop? Pišete svoj blog o putovanjima? Napravite višejezičnu verziju svog sajta?

  065-32-66-669

  centar@bizniscentar.net