Najnoviji članci na blogu

Koliko često koristite haštegove?

Objavio , dana новембар 22, 2021 u kategoriji Društvene mreže
instagram hashtag

Pre izvesnog vremena, komentarišući neku od aktuelnih tema prijateljica mi je rekla opasku da previše koristim haštagove u svojim objavama na društvenim mrežama i da to nekad deluje neozbiljno.

Ali, daleko od neozbiljnosti, hašteg ili popularna taraba, veoma su koristan detalj u sadržajima na Internetu.

U godinama nastanka Interneta, krajem 90-tih godina prošlog veka, među nama koji smo dovoljno matori da se sećamo internet praistorije, prve tarabe korišćene su u okviru Internet Relay Chat (IRC) komunikacije čime su se grupisale slične poruke i sadržaji i izdvajale ključne teme u diskusijama.

Amerikanci i Kanađani ovaj simbol nazivaju funtom, dok se kod nas odomaćio izraz tarabica, i to uglavnom iz sintakse korišćenja mobilnih telefona na ovim prostorima, pre nego programerske kulture.

Procitajte više: Instagram marketing – pokrenite oglase ili zakupite mesečno vođenje kampanje

Prvi tvit u kojem se pojavila taraba objavio je Stiv Bojd sada već daleke 2007. godine što se smatra početkom korišćenja ovog simbola na društvenim mrežama.

Prema definiciji, znak hashtag (#) predstavlja reč ili frazu korišćenu na društvenim mrežama, sajtovima i aplikacijama, naročito na Twitteru, u cilju identifikacije određene teme.

I upravo dolazimo do osnovne poente ovog simbola – da istakne određene teme, unapredi objave u rezultatima pretrage društvenih mreža pomažući njihovim algoritmima da lakše indeksiraju teme u moru (besmislenog) sadržaja.

Hašteg je triple-win situacija jer svima koji se bave marketingom omogućava da prošire doseg svojih sadržaja do zainteresovanih potrošača, potrošači i obični korisnici pronalaze dodatne sadržaje i platforme za komunikaciju i društvene mreže podižu posećenost i zarađuju prikazujući reklame.

Prva mreža koja je zvanično pustila u upotrebu i napravila pretragu po haštegovima je Twitter i do današnjeg dana, vidimo najčešću upotrebu ovog simbola na pomenutoj društvenoj mreži. Danas možda i važnija društvena mreža, na kojoj se upisuju ovi simboli sigurno je Instagram koji u većinski grafičkom i multimedijalnom sadržaju jednostavno vapi za tekstualnim odrednicama pa ćete videti najveći % haštegova po objavi upravo na ovoj mreži.

Kada su u pitanju ostale mreže, smisleno je koristiti i na Pinterestu, Google-u, Snapchatu i, naravno, Tiktok-u.

Osnovna pravila korišćenja haštega

  • Ne preterujte sa haštegovima u objavama
  • Ne budite spameri – ukoliko koristite haštegove tamo gde im nije mesto, gotovo sigurno nećete ništa uraditi i dodatno, izgubiti poverenje svojih pratilaca
  • Analizirajte svoje pratioce kako biste otkrili kakva objave ih zanimaju
  • Pronađite korisne teme u okviru svog poslovanja
  • Razmišljate o haštegu kao o važnoj alatki za brendiranje vaše firme
  • Osmislite svoj hašteg i promovišite ga integralni deo svojih kampanja
  • Pokrenite saradnju sa nekim od uticajnih osoba na društvenim mrežama kako bi promovisao ključne teme i haštegove koje promovišete

Korišćenje haštegova na društvenim mrežama

  • Twitter: za najefikasnije angažovanje i ograničenja broja karaktera, ne preporučujemo više od dva haštega po tvitu
  • Facebook: identično kao na Twitteru
  • Instagram: do 30 haštegova, ali za najefikasnije učinke objave preporuka je da se koristi najmanje 10
  • LinkedIn: ne preterujte, da ne biste bili prepoznati kao spamer
  • Pinterest: koristite po nekoliko haštegova