Najnoviji članci na blogu

3P – plan kako da prebrodite krizu izazvanu koronavirusom

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Preduzetništvo
3p kako prebroditi krizu

Korona. Do pre nešto malo više od nekoliko meseci, corona je bila samo preskupo meksičko pivo koje probamo u fancy kafićima, a onda smo počeli sa zanimanjem da pratimo vesti u Kini, pa zatim u severnoj Italiji.

COVID-19, verzija koronavirusa koja je napravila potpuni haos u velikom broju zemalja, ne birajući žrtve ni prema polu, starosti, društvenom sloju, navikama…

Nakon pojave u Lombardiji, gde radi preko 40.000 Kineza, bilo je svima jasno da će biti samo pitanje dana kada će Svetska zdravstvena organizacija morati da proglasi pandemiju koja nije viđena više od jednog veka.

Kada su u pitanju kompanije, srednja preduzeća i preduzetnici, niko nema čarobnu formulu – šta raditi u doba COVID-19. Ekonomska kriza 2009. godine bila je snažna, odnosila se na banke i njihovo spasavanje novcem poreskih obveznika, izmrcvarila je ekonomije širom sveta i oporavak je bio spor i trajao je (pre)dugo.

Kada je u pitanju COVID-19, nismo se još suočavali sa krizama u kojima mora apsolutno sve da stane (u velikom broju zemalja), ekonomisti izvlače najosnovnije mere konsolidacije iz prašnjavih teorija ekonomije i niko za sada se ni ne usuđuje da prognozira kolike posledice će imati na svetsku ekonomiju.

Kada su u pitanju privrednici u Srbiji, opšta je ocena da bez efikasne podrške države, mnogi biznisi i preduzeća jednostavno neće ‘preživeti’ i, iako su očekivanja političara da će ekonomija Srbije zabeležiti pad od -2%, iluzorno je očekivati da ovaj pad ne bude najmanje 5-7%.

U razgovoru sa mnogim partnerima, dolazimo do prilične apatije i pesimističkih prognoza poslovanja tokom 2020. godine i pokušaćemo na jednostavan način da pomognemo savetima kako voditi svoje agencije i brendove u doba ove nezapamćene krize.

Kako? Korišćenjem 3P principa – pauziraj, prioritetizuj i planiraj.

Pauziraj – 1. princip

Prvi princip odnosi se na akcije i planove koje trebate da učinite i implementirate ODMAH. Da delujete u okviru svojih poslovnih mogućnosti i pokušate da, kako bi ljubitelji mora rekli, ‘samo održavate svoj brod na pučini’.
Ono što je najbitnije, s obzirom na mere zaštite i mogućnosti rada od kuće za određena zanimanja, obezbedite proaktivnu komunikaciju sa svojim zaposlenima, poslovnim partnerima i klijentima. Postoji veliki broj digitalnih alata koji omogućavaju online poslovanje i komunikaciju.
Ukoliko imate razvijene različite prodajne kanale, zaustavite prodaju npr. u prodavnicama na lokalitetima po gradovima i prosleđujte kupce u svoju online prodavnicu. Odlično rešenje je i kućna dostava.

Prioriteti – 2. princip

Najvažniji prioritet u ovom trenutku – zdravlje svih, kako zaposlenih, tako i kupaca. Sprovedite efikasne, vanredne mere dezinfekcije, definišite vanrednu politiku zaštite radnika.

Pomozite. U ovim teškim trenucima, postoji ogroman broj vaših sugrađana kojima je pomoć potrebna i budite humani. Moramo da pokažemo solidarnost i veru u dobro među ljudima, kako bi zajedno pobedili koronu.
Razgovarajte sa svojim poslovnim partnerima o njihovim planovima, aktivnostima, prodajnim ciljevima i razmenite informacije o stanju na tržištu. Ukoliko ste poslovanjem vezani za neku od njihovih aktivnosti na tržištu, uskladite svoje poslovne planove/prioritete u skladu sa planovima partnera.

Pojačajte svoje prisustvo na Internetu, naročito na društvenim mrežama. Posete sajtovima beleže ogromne poraste od sredine marta i napravite potpuno novi media plan za društvene mreže.
Analizirajte svoje trenutne promotivne aktivnosti i media planove – imajte na umu da ovo nisu vremena za rast poslovanja, tako da komunikaciju sa kupcima i potrošačima prilagodite trenutnim mogućnostima.

Planiranje – 3. princip

Prvo što treba da uradite je analiza vašeg poslovanja i finansijsko stanje. U skladu sa tim, preporukama računovodstva i ostalih sektora firme, planirajte finansije ‘nakon korone’. Država Srbija je obećala isplatu tromesečnog minimalca za sva mikro-, mala i srednja preduzeća, što je osnovna mera za preživljavanje ove krize.
Razgovarajte sa zaposlenima i predložite im najefikasnija i najracionalnija rešenja u pogledu plata i budućeg angažovanja. Ne otpuštajte, iako će to biti veoma teško.

Sada bar imate vremena pa napravite analizu svoje konkurencije i pokušajte da definišete nove poslovne šanse i partnere. Postoje biznisi koji će sigurno promeniti svoje poslovanje u odnosu na period pre koronavirusa pa će im trebati podrška u poslovanju (npr. sigurno će mnogo više firmi ulagati u prodaju na Internetu i e-servise).

Naučite nešto novo. Ovo je idealno vreme da odvojite 1-2 časa dnevno za sticanje nekihg novih znanja i veština. Internet je jedna velika enciklopedija i možete uložiti u svoju dalju edukaciju. Evo ideje, naučite neki novi strani jezik ili usavršite postojeće znanje.

I na kraju, vaš brend. Teško je, ali pokušajte da posmatrate samo svoj brend i posle ove krize, njegov položaj na tržištu i gde ćete se nalaziti sledeće godine u ovo vreme. (Photo: Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash)