Najnoviji članci na blogu

Istraživanje: kako smo gradili sajtove 2020.

Objavio , dana новембар 22, 2021 u kategoriji Društvene mreže, Internet poslovanje, Marketing
istraživanje marketinga sadržaja

Bližimo se kraju ove izazovne i neobične 2020. godine i ovaj period je karakterističan za svođenje računa u različitim oblastima. Izuzetak nije ni industrija razvoja sajtova i SEMrush je nedavno objavio svoj godišnji izveštaj

Tradicionalni SEMrush State of Content marketing 2020 donosi najnovije statistike, pozitivne primere i prakse i pokazuje web menadžerima sajtova o trendovima u ovoj industriji.

State of Content Marketing Report by SEMrush donosi presek preko 600.000 tvitova, stotina hiljada upita na pretraživačima, analitiku preko 1,2 miliona blog članaka i anketu u kojoj je učestvovalo preko 1.500 profesionalaca širom sveta.

Marketing uz pomoć sadržaja (eng. content marketing) je i dalje ekstremno efektivna alatka, od izgradnje prepoznatljivosti brenda do kreiranja poslovnih šansi i ostvarivanja konverzija. Skoro 84% ispitanika ankete navodi da imaju strategiju razvoja sadržaja za digitalne resurse, dok samo 11% priznaje da je ona izvrsna.

Dobar sadržaj je optimizovan sadržaj

Istraživanje SEMrush-a pokazuje da 48% marketing profesionalaca smatra da je kreiranje sadržaja koji donosi saobraćaj na sajtovima najveći izazov, dok 83% smatra organski saobraćaj kao osnovnu metriku efikasnosti sadržaja.

Veštine koje su najvažnije marketing stručnjacima

Marketing stručnjaci smatraju da su danas najvažnije veštine potrebne digitalcima – društvene mreže (49%) i SEO, optimizacija sajt za pretraživače (44%), zatim slede razvoja digitalnih strategija (42%), analitika i email marketing po (27%), istraživanja (19%), dok se u lake veštine ubrajaju liderstvo (18%), poštovanje rokova (15) i reševanje problema (11%).

Sadržaj web stranica

Analitičari SEMrush-a analizirali su posete, povratne veze i deljenja na društvenim mrežama preko 1,2 miliona članaka na blogovima i rezultati su sledeći:

 • Duži tekstovi (između 3.000 i 7.000 reči) imaju dvostruko više prikaza stranica i 24% više deljenja na društvenim mrežama u odnosu na članke prosečne dužine (900 – 1.200 reči)
 • Najposećeniji tekstovi su oni iznad 7.000 reči koji imaju čak četiri puta više poseta u odnosu na tekstove prosečne dužine
 • Najlošije posete imaju tekstovi sa 300 – 900 reči, čak 75% manje povratnih veza i 20% manje saobraćaja

Struktura web stranica

U pogledu najvećeg saobraćaja i angažovanja posetilaca, najbolje su stranice sa kompleksom strukturom (imaju h2+h3+h4 podnaslove), zatim slede stranice sa jednostavnijom strukturom (h2+h3) sa 44% i najslabije rezultate imaju stranice bez podnaslova.

Pročitajte više: Kako pravilno isplanirati strukturu sajta

Interesantan je značaj lista – članci sa najmanje jednom listom na svakih 500 reči čistog teksta imaju 70% više saobraćaja u odnosu na tekstove bez lista (nabrajanja)

Takođe, naslovi koji imaju 10-13 reči imaju dvostruko veći saobraćaj i 1,5x više deljenja nego naslovi sa manje od sedam reči

Kada su u pitanju fotografije na stranici, članci sa jednom fotkom imaju dvostruko viši saobraćaj u odnosu na članke koji imaju samo tekstualni sadržaj, dobijaju 30% više deljenja i 25% više povratnih veza; članci sa sedam i više fotografija imaju čak 4x veći saobraćaj u odnosu na članke koji imaju samo tekst

Pročitajte više: Kako da optimizujete slike na svom sajtu

Kada je u pitanju video, članci sa bar jednim video klipom imaju 92% više saobraćaja i 24% više deljenja u odnosu na članke bez video-sadržaja

analitika kako se ponašaju različiti sadržaji na sajtovima

Strategije upravljanja sadržajima na webu

kada su u pitanju najefikasnije internet marketing taktike koje su implementirali timovi ispitanika u 2020. godini, čak 75% navodi da je to optimizacija sajtova za pretraživače, 61% da je to dopunjavanje i nadogradnja postojećih sadržaja, zatim sledi objavljivanje edukativnih sadržaja (45%), optimizacija ciklusa posete potrošača i kreiranje vizuelnog i video sadržaja po (41%), itd.

strategije koje se koriste prilikom upravljanja sadrzajima na sajtovima

Kada su u pitanju ciljevi razvoja sadržaja, 79% navodi da je to kreiranje kvalitetnih poslovnih šansi, dok 75% priznaje da je to kreiranje saobraćaja kao sajtu. Za kreiranje sadržaja na sajtovima najveći broj kompanija profesionalaca uložilo je manje od 10.000$ u ovoj godini.

Kada su u pitanju sastavi timova za upravljanje sadržaja na sajtovima, čak tri četvrtine navodi da ih čini najviše tri člana, dok sastavi članova izgledaju ovako:

strucnjaci koji ucestvuju u internet marketing timovima

Najveći izazovi sa kojima se suočavaju internet marketing timovi:

 • Kreiranje sadržaja koji donosi kvalitetnije poslovne šanse (51%)
 • Kreiranje sadržaja koji donosi više saobraćaja sajtu (47%)
 • Unapređenje povraćaja investicije u razvoj sadržaja (44%)
 • Razvoj sadržaja prilagođenog ciljanoj publici (43%)
 • Poboljšanje SEO performansi (42%)
 • Pronalaženje ideja za kreiranje novog sadržaja (41%)
 • Identifikacija najefikasnijih kanala za distribuciju sadržaja (25%)
 • Poboljšasnje efektivnosti strategije marketinga sadržaja
 • Upravljanje uredničkim kalendarom

Tehnologije koje koriste timovi za unapređenje sadržaja

alati za unapređenje marketing uz pomoć sadržaja sajta

Tipovi sadržaja koji timovi proizvode

 • Članci na blogu (92%)
 • E-mail (66%)
 • Studije slučajeva (47%)
 • Infografika (45%)
 • E-knjige (37%)
 • Uspešne priče (35%)
 • Webinari (33%)
 • Video klipovi i objašnjenja (27%)

Objavljivanje sadržaja koji timovi proizvode

Za distribuciju i objavljivanje sadržaja timovi ispitanika najčešće koriste organsku pretragu (89%), društvene mreže (87%), Email marketing (72%) i CPC/plaćene oglase (47%).

Najefikasnije društvene mreže za distribuciju sadržaja su Facebook i LinkedIn (36%), dok su manje efikasni Instagram (9%) i Twitter (8%).

Parametri metrike kvaliteta sadržaja sajtova

Kada su u pitanju načini i alatke putem kojih timovi ocenjuju kvalitet svog marketinga:

kako izracunati efektivnost marketinga uz pomoć sadržaja