Najnoviji članci na blogu

Izazovi koje očekuju SEO menadžeri ove godine

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Oglašavanje na Google-u, Optimizacija sajta
analiza sajta izazovi seo menadžera

Ušli smo u 2021. godinu prilično optimistični, sa željom da poslovni rezultati nadmaše prošlogodišnje i vrate se na nivo iz prethodnih godina kada su digitalizacija poslovanja i internet strategije počinjale ozbiljno da uzimaju maha. Da li ćemo uspeti?

Kada su u pitanju SEO menadžeri, i 2021. godine sve će zavisiti od onoga koji je „advokat, sudija i porota“ kada je u pitanju optimizacija sajtova za pretraživače – kompanije Google.

Tokom prošle godine, Google je tri puta menjao svoje osnovne algoritme i čini se da su najveći uticaj imale promene izvršene tokom januara i decembra 2020. godine, dok je majski update prošao prilično bez posledica, bar kada su u pitanju komentari SEO zajednice.
Prvi i značajan izazov sa kojim će se SEO menadžeri susresti su izmene Google algoritama, i ukoliko eksperti najveće svetske kompanije budu eksperimentisali kao prošle godine, biće zaista puno posla.

Ono što je Google pripremao tokom protekle godine je važan E-A-T koncept koji je skraćenica engleskih reči Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness (na srpskom stručnost, autoritativnost i pouzdanost) i u februaru 2019. godine predstavnici kompanije su priznali da je ovaj koncept važan deo njihovih algoritama. Demonstriranjem E-A-T koncepta na samom sajtu i u vezi njega potencijalno poboljšanje rangiranje u rezultatima pretraživanja.

Statistike zvanično kažu da dve od tri pretrage na Google pretraživaču naprave korisnici mobilnih uređaja i očekuje se da će taj procenat nastaviti da raste u koriste mobilnih uređaja, a da ćemo sve manje koristiti desktop računare.
Prilagođavanje sajtova mobilnim telefonima dobilo je na važnosti nakon što je Google objavio da marta 2021. godine počinje da koristi mobile-first index, koji praktično favorizuje izgled vašeg sajta na mobilnim uređajima, u odnosu na izgled na desktop računarima. Webmasteri i web menadžeri sajtova imali su dovoljno vremena da unaprede ili redizajniraju svoje sajtove, tako da će samo neodgovorni imati problema sa rangiranjem nakon ovog perioda.

Samo dva meseca kasnije, Google bi trebalo da implementira i Google Core Web signals, ali vrlo je verovatno da će se ovo uvođenje odložiti za pred kraj ove godine.
Uz već standardne parametre koji određuju rangiranje na pretraživačima, Google uvodi tri glavna signala koji će sigurno obeležiti razvoj web sajtova u narednih nekoliko godina. Dobar hosting, maksimalno optimizovana hijerarhija elemenata na web stranicama, interaktivnost i vizuelna konzistentnost su, ukratko, glavni parametri novog seta parametara.

Pored ovih parametara koji se odnose na same parametre sajtova, ostaje nam borba koju smo vodili tokom cele protekle 2020. godine, borba sa sićušnim neprijateljem koji je praktično obezglavio biznise širom sveta. Od načina i rezultata suzbijanja pandemije, zavisiće i poslovne investicije i ulaganja u digitalizaciju poslovanja širom sveta.