Najnoviji članci na blogu

Stopa konverzije – jedna od najvažnijih metrika sajtova

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta
stopa konverzije

Jedna od metrika putem koje je najjednostavnije prikazati da na nečijem sajtu nešto ne radi kako treba, ili ima puno prostora za unapređenje, sigurno je stopa konverzije

Često se dešava da vlasnici firmi, iako imaju veliki broj posetilaca sajtu, prodaja putem sajta im je nezadovoljavajuća, ili stopa konverzije online prodaje je veoma niska.

Prvo, šta je konverzija

U oblasti marketinga na Internetu, konverzija označava neku izvršenu akciju ili ispunjavanje određenog cilja na samom sajtu, u aplikaciji ili nekoj digitalnoj platformi. Generalno, konverzija je proces koji se neprekidno izvršava na nekom sajtu. Npr. vi, koji upravo čitate ovaj članak na našem blogu, objekat ste konverzije od posetioca našeg sajta, ili nekog ko je pretraživao pojam „stopa konverzije“ na pretraživaču, ka konzumentu ovog edukativnog sadržaja na našem blogu. Naravno, tu se proces ne završava već je cilj da postanete i krajnji korisnik neke od naših internet usluga.

Stopa konverzije je broj koji prikazuje odnos između broja uspešno izvršenih akcija putem sajta i ukupnog broja posetilaca, s tim da akcije mogu biti razne: uspešna prodaja proizvoda online, prijava na novosti/newsletter, preuzimanje (download) neke e-knjige i dr. Stopa konverzije je jedan od najvažnijih online marketing KPI-a (eng. key performance index) kojim se ocenjuje kvalitet celokupnog online prodajnog procesa, ali i kvalitet celokupne internet marketing strategije i optimizacije sajta za pretraživače (SEO).

Ovaj parametar se može iskazati formulom:

Stopa konverzije = (broj uspešnih akcija x 100%) / (Ukupan broj posetilaca)

Praktično, ukoliko vaš sajt ima mesečno 10.000 poseta i 100 uspešnih kupovina proizvoda, vaša ukupna stopa konverzije je 1%.

Takođe, na sajtu možete uz pomoć Google Analytics paketa da merite i dodatne KPI-jeve, kao što su broj posetilaca koji ubace proizvod u korpu za naručivanje; broj kupaca koji dodaju proizvode u svoje liste želja; broj kupaca koji ispune formular, ali ne izvrše online plaćanje; broj kupaca koji ispune formular, ali ne izvrše plaćanje uopšte (ukoliko nema opcija online plaćanja); broj kupaca kojima stigne proizvod putem kurirske službe, ali ne izvrše plaćanje (plaćanje nakon dostave) i mnoge druge parametre koje možete iskoristiti da poboljšate svoju online prodaju i ukupno internet poslovanje.

Vizuelno, posmatrajte stopu konverzije kao jedan marketinški levak sa prodajnim fazama.

stopa konverzije prodaja na internetu

Faktori koji utiču na povećanje stope konverzije

Na pitanje koji su to faktori koji utiču na stopu konverzije, odgovor je vrlo jednostavan – sve utiče. Jednostavno, stopa konverzije kao zbirna ocena uspešnosti vaše online prodaje uključuje od teksta Google oglasa kojim reklamirate svoj proizvod, preko prodajne (landing) stranice na vašem sajtu, do boje tastera za naručivanje prilikom plaćanja platnom karticom.
Ukoliko na svom sajtu imate celokupan proces prodaje nekog proizvoda ili usluge, nacrtajte svoj prodajni levak i ocenjujte svaku fazu ponaosob, kako biste definisali problematične faze i unapredili celokupan proces.

Vrednosti stope konverzije

Ovaj procenat zavisi od jako mnogo faktora, uključujući vrstu industrije, tip firme, prodajne ciljeve, segmente kupaca/korisnika, ciljeve konverzije, sezone, ulaganja u marketing i mnogo drugih. Bez obzira koju brojku bismo sada upisali, sigurno bismo pogrešili, jer stope konverzije zaista variraju u značajnom procentu, bez obzira koji faktor dominantno utiče.
Ono što je potrebno neprekidno da radite jeste optimizacija procesa prodaje, stope konverzije, besomučno testiranje svojih prodajnih kapaciteta i otklanjanje problema koji snižavaju procente uspešnosti.