Google uvodi Core Web signals: počinje trka za milisekundama

Stiže još jedan domaći zadatak za web menadžere i noćna mora za vlasnike sajtova: Google je objavio da će od maja 2021. godine predstaviti novi algoritam pretraživanja koji će se oslanjati ponajviše na skup parametara pod nazivom Core Web Signals

Google uvodi Core Web signals: počinje trka za milisekundama
Nakon što je Google pomerio uvođenje mobile first algoritma za mart 2021. godine, najnoviji skup parametara odnosi se na veći broj parametara koji će odlučivati na kojem mestu u rezultatima pretraživanja će se naći određeni sajt.

Ovi signali pokazuju kakvo je iskustvo interakcije sa određenom web stranicom i predstavljaju još jednu nadogradnju svog algoritma koji predstavlja u kom pravcu će se kretati razvoj sajtova u budućnosti.

Da li je vašem sajtu potrebna optimizacija?

Google je na svom blogu naveo da je u proteklih šest meseci, nakon početnog predstavljanja algoritma, zabeležen rast poseta od 70% svojim web alatkama Lighthouse i Page Speed Insights, kao i pristupu Search Console-i putem koje svaki web menadžer može pratiti kvalitet svojih web signala. Jedno drugo istraživanje pokazuje da samo 15% web stranica na Internetu zadovoljava sva tri Core Web Vitals kriterijuma.

Pročitajte više: I Google uvodi moratorijum vlasnicima sajtova

Osnovni Core Web Vitals parametri:
  • Largest Contentful Paint (LCP): parametar koji pokazuje koliko je vaš sajt brz. Vrednost LCP-a ne bi trebalo da prelazi 2,5 sekunda nakon početka učitavanja stranice. Brzinu učitavanja svoje stranice možete izmeriti jednostavno u okviru Google Pagespeed Insight-a
  • First Input Delay (FID): parametar koji pokazuje koliko brzo korisnici vrše interakciju sa stranicom. Web stranice bi morale da imaju FID kraći od 100 milisekunda, i FID možete testirati na web.dev/fid/
  • Cumulative Layout Shift (CLS): parametar koji opisuje odstupanja od generalnog dizajna i on bi trebalo, prema nekim Google-vim proračunima, da bude manji od 0,1

Uz ove osnovne signale, Google će u okviru svog algoritma rangirati i preostale parametre, kao što su optimizacija za mobilne uređaje, bezbednost sadržaja, da li je instaliran SSL sertifikat, kao i elemente koji otežavaju kvalitetno korisničko iskustvo (pop-up baneri, pop-under reklame i sl.)

Pročitajte više: Kada milisekunde znače milione

Google je merljivost ovih parametara značajno olakšao pa tako webmasteri Core Web signals mogu meriti u okviru sledećih aplikacija: Search Console, PageSpeed Insights, Lighthouse, Chrome DevTools, Chrome UX Report i Web Vitals Extension.

E-mail bilten *

Upišite vašu email adresu i dobijaćete najnovije informacije, savete i promocije u vaš email inbox.
podrska support

24/7 Kontakt centar za podršku

Pozovite nas da razgovaramo o vašim planovima da pokrenete svoj biznis na Internetu? Želite da napravite web shop? Pišete svoj blog o putovanjima? Napravite višejezičnu verziju svog sajta?

  065-32-66-669

  centar@bizniscentar.net