Kako pravilno isplanirati strukturu sajta

Koliko puta ste se našli u prodavnici ili supermarketu u svom kraju tražeći neki proizvod koji vam je neophodan za specijalitet namenjen gostima, i da nikako ne možete da nađete?

Upravo ovo zna da bude slučaj sa sajtovima koje posetite, i nikako ne uspevate da pronađete sadržaj/proizvod/temu koju želite

POZOVITE KORISNIČKI CENTAR
struktura web sajta

Struktura ili arhitektura sajta organizaciono prikazuje kako je vaš sajt dizajniran i na koji način su povezane stranice sajta kako bi donele izvrsno iskustvo korisnicima. Ova organizacija je veoma važna, kako iz perspektive posetilaca, tako i u pogledu uspešne optimizacije za pretraživače.

Drugim rečima, dok posetioca navodite i usmeravate u okviru sajta i njegovih elemenata, pretraživaču „govorite“ sve o vašem sajtu, šta je na njemu važno i sl. Pretraživač će vam poslati spajdera, analizirati vaš sajt uz pomoć njegovih algoritama i, shodno rezultatima, rangirati svaku web stranicu.

Prilikom definisanja strukture sajta, morate da razmišljate o ciljanoj publici vašeg sajta. Sajt koji nema osmišljenu kvalitetnu strukturu sajta imaće i mnogo viši bounce rate, što će neminovno dovoditi do toga da njegove stranice budu mnogo niže rangirane u rezultatima pretraživanja.

1. korak: izgradite tip hijerarhije sajta

Da li sada struktura ima uticaj na SEO? Koji je najbolji vid strukturisanja sajta kako bi bio spreman za spajdere pretraživača?
Na ovo pitanje najbolji odgovor dao je Džon Miler, predstavnik Google-a koji je odgovorio na ovo pitanje tokom jednog od prošlogodišnjih Google Webmaster Central Hangout-a.

Njegove izjave pružile su dragocene uvide svima koji su zainteresovani za SEO, pokazujući zašto je arhitektura sajta važna ne samo sa stanovništa korisnika, već i kako pomaže Google-u da razume kontekst vaših stranica i kako se one međusobno odnose. https://www.youtube.com/embed/fCMwhn8cZD4

Konkretno, Miler je kao najbolje rešenje opisao konvencionalnu arhitekturu web lokacija i ona se odnosi na ono što praktično već viđamo na milionima web lokacija. Poznata je i kao princip piramida, ova struktura od jedne opšte teme ide kao konkretnijim podtemama ili podkategorijama, što na kraju vizuelno može da predstavlja jednu piramidu podataka.

Kod ovakvog tipa arhitekture lokacija, početna stranica je vrh piramide, u drugom redu se nalaze kategorije do kojih se dolazi sa glavne navigacije, i ostali redovi u piramidi predstavljaju sadržaje koji su podkategorije.

2. korak: planiranje strukture sajta

Kada pravite strukturu svog sajta, potrebno je osmisliti početnu tačku iz koje polazite – šta je cilj strukturisanja sajta, ili praktično, šta je cilj izrade sajta. Na ovo pitanje, odgovore možete pronaći postavljanjem sledećih pitanja:

 • Karakteristike industrije u kojoj poslujete
 • Koji su vam glavni konkurenti
 • Koje proizvode ili usluge želite da prodate
 • Koje su cene proizvoda i/ili usluga
 • Koji su vam najveći konkurenti

3. korak: targetiranje posetilaca sajta

Jedan od osnovnih parametara na osnovu kojeg planiramo strukturu sajta jeste posetilac sajta. Na osnovu tipa posetilaca, planiramo strukturu, sadržaje i naravno, nakon izgradnje sajta, internet marketing strategije u budućnosti.

Npr. sajt Biznis Centar namenjen je vlasnicima malih i srednjih preduzeća i preduzetnicima, kao i webmasterima i administratorima web sajtova. Ukoliko pravimo gejmerski sajt, struktura sajta biće značajno drugačija u pogledu razvoja zajednice korisnika. Ukoliko pokrećemo blog, sajt mora da bude struktuiran u pogledu što jednostavnijeg čitanja članaka. Struktura internet prodavnica veoma često ide vertikalno u dubinu, što znači da može da posedujete veliki broj podtema ili podkategorija.

U ovom koraku, korisna je strategija razvoja persona – planiranja strukture u pogledu predefinisanih vrsta posetilaca na sajtu.

4. korak: istraživanje ključnih reči

Pre nego što postavite samu strukturu sajta, kao i nazive stranica, potrebno je izvršiti detaljnu analizu ključnih reči, kao kada je u pitanju SEO osnovna optimizacija za pretraživače. Na osnovu ovih rezultata, analitike najposećenijih stranica i ključnih reči, kao i analiziranja konkurencije, definišemo nazive stranica u formi slug-a.
slug je pojam koji definišemo prilikom izgradnje strukture sajta – npr. u okviru web adrese „https://mojsajt.com/proizvodi/proizvod-za-kucu“, slug je „proizvod-za-kucu“. Izbegavajte da koristite adrese tipa „https://mojsajt.com/proizvodi/index.php?action=5355&type=454&user=vrfg“ jer im Google umanjuje vrednost u pogledu rangiranja.

Istraživanja govore:

 • web adrese rangirane u top 10 rezultata pretrage sadrže u proseku 37 karaktera
 • web adrese rangirane u top 50 rezultata pretrage sadrže u proseku 36 karaktera
 • web adrese rangirane u top 100 rezultata pretrage sadrže u proseku 38 karaktera

5. korak: navigacija

Ubedljivo najvažniji deo sajta je navigacija i optimizacijom menija najjednostavnije ćete unaprediti tok posete nekog korisnika. Kada Google „pregleda“ neki sajt, prvo što indeksira su glavni linkovi u meniju (postoji veliki broj internet servisa koji omogućavaju da pogledate kako Google „vidi“ vaš sajt).

Zatim sledi vaš sadržaj. Da biste unaprediti tok posete, potrebno je da jednostavno klasterizujete slične ili povezane web stranice, a zatim da definišete najefikasniju navigaciju. Ovo je dugotrajan i konzistentan proces, koji mi opisujemo našim motom #GradimoDobreSajtove.

Na kraju, dolazi footer, ili donji deo sajta. Statistike govore da je odnos klikova na linkove u gornjoj (header) i donjoj navigaciji (footer) u odnosu 8:1, ali to ne znači da nije isto toliko važan deo sajta. Struktura footera može da bude slobodnija u odnosu na gornju navigaciju i da se u njoj predstave i linkovi nižih podtema.

6. korak: sadržaj web stranica

Kada smo pravilno postavili sve navedeno, dolazimo do onoga što ipak, najviše zadržava posetioce na samom sajtu – sadržaj. Pošto je pisanje sadržaja za sajtove jedna široka i tema koja predstavlja nauku za sebe, navešćemo samo nekoliko osnovnih stvari o kojima treba da razmišljate prilikom definisanja sadržaja:

 • Originalnost teksta – pišite tekstove koji su originalni jer Google najviše rangira originalne tekstove, bez prepisivanja i sa minimalno korišćenja tekstova i sadržaja sa drugih sajtova
 • Autentičnost – gradite brend sajta autentičnim sadržajima koje će posetioci pronalaziti samo na vašem sajtu
 • SEO „u malom mozgu“ – dok pišete i pripremate sadržaje, uvek razmišljajte kako će Google indeksirati i šta je najbolje za pretraživače

7. korak: interni linkovi

Dobro izgrađena navigacija znači da posetilac uz samo nekoliko klikova (stručnjaci za usability navode da tri klika treba da budu cilj pravilnog strukturisanja sajta) dolazi do željenog sadržaja.

Međutim, kada su u pitanju veliki sajtova sa mnogo stranica, ogroman je izazov razvoja pravilne navigacije internim linkovima. U slučaju velikih portala sa vestima, interni linkovi se definišu u samom tekstu, uz pomoć ključnih reči, i tako se razvija dodatna infrastruktura linkova.

Interni linkovi ne donose isti značaj sadržaju kao osnovni linkovi, ali kao dodatna interna strategija znaju da budu značajni (pogledajte linkove u ovom tekstu, svi su interni).