Podnožje sajta: važan deo organizacije

Podnožje sajta je potrebno pažljivo i detaljno organizovati kako bismo upotpunili organizaciju sajta.

NARUČITE IZRADU SAJTA
podnožje sajta

Kao i zaglavlje sajta o kojem sam nedavno pisao, podnožje sajta (eng. footer) takođe doprinosi organizaciji i brendiranju celokupnog online biznisa.

Neki od nas digital marketing menadžera bi rekli, da se u footeru vidi posvećenost dizajnera i menadžera sajta – pošto podnožje predstavlja obično zadnji, najdosadniji deo projekta razvoja sajta.

Osnovni cilj podnožja sajta je da posetioce zadrži na vašem sajtu, unapredi korisničko iskustvo i omogući posetiocu da vas kontaktira ili pronađe link ka nekom željenom sadržaju.

Zašto je dobar footer važan kao i dobar header

Neki eksperti dizajna rekli bi da je poslednji utisak jednako važan kao i prvi – ovo naročito može da se odnos kada je u pitanju footer veb-sajta. Mobilne (responsive) verzije sajta takođe povećavaju važnost sadržaja prikazanih u donjem delu sajta.

Elementi footer-a svakog podnožja veb-sajta

Najčešći elementi veb-sajta koji se objavljuju u podnožju:

  • navigacioni linkovi – za razliku od zaglavlja sajta, podnožje omogućava dizajneru i menadžeru sajta da se razmahnu. Umesto objavljivanja linkova ka najvažnijim sadržajima, u vidu kategorija sajta/proizvosa/usluga, u footer se mogu postaviti detaljnije informacije o podkategorijama sajta. Rekao bih da iskusniji korisnici weba nekada automatski prelaze do informacija u footeru kako bi pronašli različite detaljnije informacije.
    Ukoliko pogledate footer našeg BiznisCentra pronaćićete detaljnije informacije o domenima, podkategorije i oblasti npr. kada je u pitanju registracija domena i dr.
  • linkovi ka pravnoj dokumentaciji – footer je idealno mesto na sajtu da postavite linkove ka pravno-(ne)obavezujućoj dokumentaciji. Dva linka koja bi svaki sajt trebalo da poseduje su Uslovi korišćenja i Politika zaštite privatnosti. Kada su u pitanju internet shop-ovi, potrebno je uneti linkove ka dokumentima koji se tiču povraćaja proizvoda, uslove naručivanja proizvoda, uputstva o korišćenju platnih kartica, i dr.
  • informacije o prihvatanju određenih platnih kartica – veoma čest slučaj kada su u pitanju domaće internet prodavnice, kada se u footer-u sajta listaju logotipi kompanija – izdavalaca platnih kartica za kupovinu na internetu. Iako deluje možda nepotrebno, ovi logotipi mogu da utiču na rast poverenja kupaca koji žele da naruče i kupe određeni proizvod na sajtu.
  • detaljnije informacije iz korisničke službe – klijentima savetujemo da nikad ne propuste priliku da izdvoje određene informacije koje se tiču korisničkog servisa, kao što su informacije o korisničkim nalozima, uputstva za registraciju, kategorije korisničkog servisa i dr.
  • linkovi ka društvenim mrežama – obavezan deo footer-a su ikonice ka društvenim mrežama koje kompanija / vlasnik sajta koristi.
  • prijava na newsletter / redovno dobijanje informacija – ukoliko organizacijom sajta nije utvrđen razvoj posebne landing stranice za prijavu na newsletter, preporučujemo da obavezno postavite formular za prijavu u footer svog sajta
  • kontakt informacije i obavezan link ka stranici O nama – kontakt informacije takođe treba da budu neizostavni deo donjeg dela vaše stranice