Početna strana » Korisnički servis » Pitanja i odgovori »

Kako odabrati ime/ekstenziju domena

Šta je dobro odabrana ekstenzija domena

U Biznis centru možete registrovati ime i ekstenziju domena, ukoliko nije zauzeto od strane drugog vlasnika, bilo da su u pitanju domaći ili strani domeni. Ali, koje ime/ekstenziju odabrati? Drago nam je što ćemo Vam pomoći u izboru.

Da li je Vaša firma aktivna samo na domaćem tržištu?
U ovom slučaju savetujemo Vam da registrujete imena domena sa domaćom ekstenzijom. Zašto? Vaši (potencijalni) klijenti/kupci vide Vas kao lokalnu firmu kao orijentisanu pretežno na domaće tržište. Ukoliko ste uglavnom aktivni u Srbiji, savetujemo Vam da registrujete .rs, .co.rs, .in.rs, .edu.rs i .org.rs domen. Proverite da li je željeni domen slobodan ili naručite odmah!

Da li je Vaša firma orijentisana na strana tržišta?
Savetujemo Vam da registrujete domen sa međunarodnom ekstenzijom. Najpopularnija i dalje je .com ekstenzija, ali su takođe .net i .org veoma dobro prihvaćeni. Ostale ekstenzije koje postaju sve više popularne su .biz i .info. Zašto? Međunarodne ekstenzije su mnogo bitnije nego lokalne ekstenzije, a takođe su efikasnije prilikom uspostavljanja međunarodnih poslovnih kontakta i relacija. Proverite da li je željeni domen slobodan ili naručite odmah!

Da li poslujete jednako uspešno na domaćem i međunarodnom tržištu?
Savetujemo Vam da registrujete i domaći i internacionalni domen. Proverite da li je željeni domen slobodan ili naručite odmah!

Šta je dobro odabrano ime domena?

Perfektno dizajniran websajt ne vredi mnogo ako nemate dobro osmišljeno ime domena. Ali, koje ime domena može da bude uspešno? Na žalost, PERFEKTNO ime domena ne postoji!

Dajemo Vam preporuke prilikom odabira imena internet domena:
- Odaberite što kraće ime domena
- Iskoristite ime vaše firme. Zauzeto? Kombinujte ime i vašu osnovnu delatnost, ime i grad, ime i osnovni proizvod/uslugu, itd.
- U skladu sa svojom brend strategijom, registrujte imena svojih osnovnih proizvoda / usluga.
- Odaberite što efektivniju kombinaciju imena u svom internet domenu.
- Odaberite interesantnu ekstenziju