programiranje programski jezici

10 najpopularnijih programskih jezika za programere

Podelite na

GitHub, najveća online zajednica koja uključuje preko 3,1 miliona programera i 2,1 miliona organizacija, objavila je svoj redovni Octoverse izveštaj o trendovima u oblasti programiranja.

10 najpopularnijih programskih jezika u svetu:

#10 Ruby

Ruby je dinamički, open source programski jezik koji je baziran na jednostavnosti. Uz pomoć njega izgrađene su neke od najpoznatijih aplikacija u svetu, kao što su Twitch, SoundCloud, Hulu, Zendesk, Square kao i sam GitHub. Ruby on Rails, popularni framework za web aplikacije implementiran je u Ruby.

>>> Registracija .DEV internet domena

#9 C

C je jedan od najstarijih programskih jezika, pokrenut još 1970-tih. Star, ali i dalje veoma korišćen.

#8 Shell

Kompjuterski program korišćen najviše od strane system administratora.

#7 TypeScript

TypeScript možemo da opišemo kao Javascript sa supermoćima. Sa sličnom sintaksom i semantikom, povezan je sa Javascript-om i podržava aplikacije sa ozbiljnijim zahtevima. Microsoft je kreirao ovaj programski jezik i svake godine raste njegova popularnost.

>>> Registracija .APP internet domena

#6 C#

C Sharp, razvijen je od strane Microsoft-a i koristi se za razvoj korporativnih aplikacija i softvera korišćenih od strane korporativnih klijenata. Ovaj objektno-orijentisani programski jezik sličan je Javi.

#5 C++

Jedan od takođe najstarijih programskih jezika, pokrenut 1970-tih i dalje se koristi u igricama, web pregledačima i operativnim sistemima.

#4 PHP

PHP se koristi za razvoj dinamičkih i interaktivnih web stranica. Između ostalih, Facebook, Yahoo!, kao i naš BiznisCentar razvijen na PHP platformi.

#3 Python

Python je programski jezik izvrsnih performansi i programski jezik sa najbržim rastom u poslednjih nekoliko godina.

python programski jezik

#2 Java

Java je objektno-orijentisani programski jezik kreiran od strane kompanije
Sun Microsystems, kasnije kupljene od strane Oracle-a. Koristi se za baze podataka, razvoj Android aplikacija i desktop aplikacija, kao i “backend” programski jezik za web.

#1 Javascript

JavaScript koristi najveći broj korisnika GitHub-a, bez obzira da li su u pitanju privatni učesnici ili organizacije širom sveta. JavaScript je programski jezik koji ”stoji” iza većine weba i koristi se za razvoj interaktivnih dodataka i sajtova.

Podelite na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *