brexit sta ce biti sa eu domenima

Brexit: Britanci će izgubiti mogućnost registracije EU domena

Podelite na

Pojedinci i kompanije u Velikoj Britaniji neće moći da zadrže svoje .EU internet domene nakon Brexita, čak i ako postoji Sporazum o povlačenju, prema novim planovima koje je predstavila Evropska komisija.

Iako još uvek postoji velika nesigurnost oko tačnih uslova i uslova povlačenja Velike Britanije iz Evropske unije, EU je sada nametnula strog dvomesečni otkazni rok za svaki domen .eu registrovan na adresu u Britaniji, čak i ako vlasnik je evropski državljanin i odbio je pokrenuti žalbeni postupak.

>>> Registracija .EU domena

Čak i ako postoji dogovor, vrlo je verovatno da će internet domeni .eu u vlasništvu građana Velike Britanije biti prisilno zatvoreni, budući da prelazni period UK stavlja izvan EU-a.

Kao rezultat toga, procenjuje se da će 750.000 registrovanih osoba i preduzeća u Velikoj Britaniji morati da osiguraju da je njihov domen .eu povezan s fizičkom adresom unutar Evropske unije, ili možda tužiti, ako ne žele da izgube svoju internet adresu.

Ažurirana odredba objavljena je na sajtu EURid-a, operatora registra domena .eu i proširuje strogu politiku nakon Brexita.

Savet Evropske komisije

Evropska komisija izdala je obaveštenje zainteresovanim stranama o imenima domena dotEU registrovanih od strane stanovnika Velike Britanije:

„Podložno bilo kakvom prelaznom dogovoru koji može biti sadržan u mogućem Sporazumu o povlačenju, regulatorni okvir EU-a za domen .eu najvišeg nivoa neće se primenjivati ​​na Veliku Britaniju od datuma povlačenja. […]

„Od datuma povlačenja, preduzetnici i organizacije koji su osnovani u
Velikoj Britaniji , ali nisu u EU-u i fizičke osobe koje borave u
Velikoj Britaniji , više neće imati pravo registrovati nazive domene .eu ili, ako su podnosioci registracije .eu , za obnavljanje imena domena .eu registrovanih pre datuma povlačenja. Akreditovani registratori .eu neće imati pravo obraditi bilo koji zahtev za registraciju ili za obnavljanje registracije imena .eu domena od strane tih preduzeća, organizacija i osoba.”

To znači da podnosioci registracije dotEU domena, gde je adresa vlasnika registrovanog imena (RNH) u Velikoj Britaniji ili Gibraltaru (GI), više neće biti podobni za držanje tih naziva domena.
Ti podnosioci registracije moraju ili ažurirati svoje vlasništvo važećoj osobi ili subjektu u zemlji koja ispunjava uslove (npr. Evropska unija, Island, Lihtenštajn ili Norveška) ili će registar opozvati prava postojećih vlasnika, što znači brisanje domena.

Pod novim smernicama, ako postoji Brexit bez ugovora, vlasnici bilo kog .eu domena registrovani u Velikoj Britaniji, bez obzira na to u čijem su vlasništvu, biće obavešteni da imaju dva meseca za prenos svojih domena drugoj osobi ili subjektu sa sedištem u Evropi, ili će domen biti poništen i neupotrebljiv.

Budući da je izlazak Velike Britanije iz EU-a trenutno zakazan za 29. mart u 23:00 sata (GMT), tri četvrtine miliona vlasnika .eu domena imaće osam nedelja da premeste domene ili rizikuju da ih izgube 30. maja.

EU predviđa da će se sve nepokretne domene vratiti na tržište godinu dana kasnije, u serijama, počevši od 30. maja 2020. godine.

Podelite na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *