Da li vaša firma 'gubi vreme' na Facebooku?

Da li vaša firma ‘gubi vreme’ na Facebooku?

Podelite na

Kada su u pitanju društvene mreže, Facebook je i dalje najvažnija mreža za promociju i razvijanje kvalitetnog prisustva i komunikacije sa korisnicima. S druge strane, da li ste nekad pomislili da vaša firma/kompanija ‘gubi vreme’ na ovoj društvenoj mreži, jer se ne sadržajima ne upravlja efikasno?

Neefikasno upravljanje kompanijskim stranicama, popularnim Facebook Pages, dovodi do smanjenog prihoda, propuštenih kupaca i šansi za profesionalnim povezivanjem. Kako biste izbegli potencijalne probleme u pogledu produktivnosti na Facebooku, predstavljamo listu načina kako da izbegnete potencijalne ‘zamke’ na ovoj društvenoj mreži.

Previše reklamnog sadržaja

Za stvaranje kvalitetnog sadržaja potrebno je vreme i ne želite sigurno da ove časove teškog rada upropastite. Ukoliko ste primetili ogroman pad poslovnog reach-a (eng. dosega) vaših stranica, verovatno ste preterali sa kreiranjem i objavljivanjem promotivnih sadržaja. Morate znati da Facebook nije Twitter i da ne treba da objavljujete svoje postove veoma često. Takođe, umesto objavljivanja samo promo-materijala, objavite različite sadržaje kao što su priče sa dodatnom vrednošću, informacije iz istorije kompanije i sl.

Postavljanje fotografija sa Instagrama bez teksta

Ovo je već poznati proces: Instagram se bazira na prelepim fotografijama. One privlače korisnike da izvode određene akcije (like, share, comment). Instagram je deo Facebooka. Da li onda treba re-postovati sve Instagram fotke automatski na Facebook Page? Ne, naravno. Iako prilično štedi vreme, postavljanje fotografija na obe mreže nekad može biti kontraproduktivno. Može se desiti da Instagran profil i Facebook Page služe različitim ciljevima. Može se desiti da je potpuno različita ciljna grupa ili pratioci ovih naloga. Dok su na Instagramu bitni hashtag-ovi, ako identičnu fotografiju postavljate na Facebook, obavezno objavljujte i tekst uz nju.

Učestvujte u komentarima

Čak i ukoliko imate veći broj kanala za korisnike, s obzirom na ogroman broj korisnika, nije neobično da vaši korisnici komentarišu vaše proizvode na Facebooku. Nemojte izbegavati učestvovanje u komentarima – odgovorite iskreno, brzo i poslovno. Izbegavajte ukoliko neki korisnik želi da vas ‘uvuče’ u negativno komentarisanje konkurentskih brendova. Pazite na svoju reputaciju.

Bustovanje kao veoma efikasna opcija

Facebook omogućava vlasnicima Page-a da za male iznose novca promovišu svoju objavu na Facebooku, popularno bustovanje. Ova opcija je mnogo brža i jeftinija od kreiranja posebnog originalnog sadržaja za reklamiranje. Iako ovo nije jedina opcija za sponzorisanje, bustovanje je veoma efikasan način testiranja angažovanja neke demografske grupe korisnika ili testiranja novog tipa medijske promocije.

Kompletiranje odeljka About

Upisivanje relevantnih podataka o vašoj firmi veoma je važno i ukoliko to ne učinite, rizikujete da napravite konfuziju kod onih posetilaca koji dolaze na vaš nalog upravo kako bi saznali više o vašem poslovanju/brendu. Upišite što više podataka u ovaj odeljak – tako pokazujete da brinete o svojoj reputaciji + smanjujete posao svom menadžeru za društvene mreže.

Objavljivanje u pravo vreme

Nije nikakva tajna da je objavljivanje Facebook postova u pravo vreme – pobednička strategija. News feed korisnika veoma je ‘bučan’ i prenatrpan, i jednostavno, tajming vaših objava je veoma bitan ukoliko želite da ostvarite uspeh na društvenim mrežama.
Kada je pravo vreme za objavljivanje na Facebooku, zavisi od vaše branše, specifičnosti proizvoda/usluge, kao i demografije vaših korisnika.
Npr. Heinz Kečapi objavljuju postove na Facebooku tokom Super Bowl-a: ali jednu objavu pre početka utakmice (pretpostavlja se da korisnici guglaju i pretražuju informacije na Webu) i jednu objavu tokom poluvremena (vreme za ‘čačkanje’ mobilnih, odlazak po grickalice, odvajanje od TV-a, generalno). S druge strane, naši brendovi veoma malo vode računa o ovim stvarima – analizirajući utakmice #Euro2016 prvenstva u fudbalu, od brendova koji zakupljuju TV oglase, nijedan brend!!! nije objavio post na društvenim mrežama tokom pauza utakmica.

Podelite na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *