Najčešće greške prilikom registracije domena

Najčešće greške prilikom registracije domena

Podelite na

Registrovali ste firmu, pripremate početak poslovanja i na red dolazi i internet poslovanje, i među prvim obavezama, registracija željenog internet domena firme (korporativnog/ih domena).

Na osnovu decenijskog iskustva u oblasti internet poslovanja u Srbiji, donosim vam najčešće greške koje čine vlasnici kompanija i malih i srednjih preduzeća prilikom registracije domena.

Prevelik broj karaktera u nazivu domena

Vrlo često registranti internet domena registruju naziv koji ima više od 25, nekad i 35 karaktera, što prilično otežava potencijalnim korisnicima/kupcima da zapamte tačan naziv domena. Ukoliko nisu u pitanju specijalni slučajevi, nije u pitanju isključivo online poslovanje ili u specijalnim slučajevima prilikom optimizacije za pretraživače (SEO), savet je da treba odabrati što kraće nazive domena.

Najveći izbor međunarodnih internet domena

Kompleksni nazivi domena

U nekih slučajevima, registranti veoma zakomplikuju naziv domena, a verovatno najlošije rešenje je korišćenje skraćenica.

Ne koristite ključne reči

Naziv domena vodi se kao jedan od bitnijih faktora prilikom rangiranja websajtova na pretraživačima, tako da, ukoliko postoji mogućnost, obavezno koristite ključne reči vašeg poslovanja u okviru domena.

Neispravni podaci o vlasništvu nad domenom

Kada preduzeća koriste eksterne firme za razvijanje online business rešenja, često se dešava da se vlasništvo nad nekim domenom vodi upravo na firmu koja je registrovala domen, umesto na samog vlasnika. Pošto se vlasništvo nad domenom u Srbiji i dalje ne shvata dovoljno ozbiljno, u određenim slučajevima može doći do određenih pravnih problema i pitanja vlasništva nad domenom.

Korišćenje zaštićenih robnih marki u nazivu domena

Iako je razvoj pravne države tek u začetku, svim klijentima preporučujemo da ne koriste zaštićena imena i imena brendova u okviru naziva domena jer bi kasnije mogli da imaju značajne pravne probleme sa ‘’pravim’’ vlasnicima domena.

Redovno osvežavajte podatke o vlasništvu nad domenom

U nekoliko slučajeva, vlasnik nije bio u mogućnosti da produži željeni domen, jer ga je registrovao bivši zaposleni u firmi, koristeći svoj lični/kompanijski e-mail nalog. Da biste ovo izbegli obavezno kao kontakt e-mail adresu navedite zvaničan kompanijski e-mail, ili u određenom slučaju, privatnu e-mail adresu vlasnika firme.

Ne-produžavanje domena na vreme

U okviru BiznisCentra automatski korisnike obaveštavamo o isteku domena 14 i 7 dana pre isteka, kao i na dan samog isteka domena. Više informacija možete pronaći na sledećoj adresi Registracija – istek domena.

Bez registracije alternativa

Iako je vidljiva nestašica novca, kompanije bi ipak trebalo da razmisle o registraciji više domena sa različitim ekstenzijama. Npr. Ako registrujete domen xyz.com, a vaša konkurencija xyz.rs, xyz.co.rs, xyz.net itd, izvesno je da ćete imati problem i značajan odliv korisnika kod konkurencije.

Podelite na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *