dete sa mobilnim telefonom

Roditelji, oprez: društvene mreže mogu da dovedu decu u opasnost

Podelite na

Mobilni kod svakog deteta koje sretneš na ulici. Mobilni u vožnji. Mobilni u ambulanti. Mobilni u redu u prodavnici. Mobilni važniji od razgovora sa prijateljem u kafiću. Mobilni svuda i na svakom mestu.

Celu Srbiju u nedelju sablaznila je vest da je devetnaestogodišnja devojka pala je sa zgrade u Nišu i poginula i do nesreće je došlo dok je sa društvom snimala video-klip za društvene mreže.

Sve je češća pojava da deca u nižim razredima osnovne škole imaju profile na društvenim mrežama. Iako ih mnogi shvataju bezazleno, stručnjaci upozoravaju na to da zbog običnog postavljanja slika ili komentara deca često mogu dovesti u opasnost i sebe i druge.

Učenici šestog razreda osnovne škole “Prva vojvođanska brigada” u Novom Sadu kažu da u njihovom razredu samo nekoliko đaka nije uključeno na neku društvenu mrežu. Najviše koriste Fejsbuk, ali neretko imaju naloge i na Tviteru, Instagramu. Većina svoj prvi profil napravi u petom razredu, a neki čak i ranije.

Iako deca društvene mreže koriste uglavnom za druženje i komunikaciju, oni sami, kao i njihovi roditelji nisu svesni kakvim se sve opasnostima izlažu.

Imate jedno dete koje ima 8-9 godina i koje nije pripremljeno, nije edukovano, prosto mu niko nije pričao šta su društvene mreže i koje su to moguće zloupotrebe na samim društvenim mrežama i imate dete koje je samo u tom svetu koji je onlajn. U tom onlajn svetu vrebaju mnoge opasnosti, od recimo pedofilije na internetu, tačnije onlajn zavođenja, sekti pristup štetnom i nedozvoljenom sadržaju, dečje pornografije, dečje prostitucije, trafiking“, objašnjava Biljana Kikić-Grujić, iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.

Pedagozi i internet stručnjaci saglasni su da deci prvenstveno treba objasniti kako se društvene mreže koriste i koje su moguće negativne posledice po njih.

Savetovati decu ukoliko već koriste internet šta ne smeju, šta ne treba da rade. Ne treba sebe nikada da izlažu, ne treba da daju svoje lične podatke i podatke svoje porodice. Ne stavljati, ni pričati ništa o drugome, što ne bi želeo da drugi pričaju o tebi. Treba upoznati decu da iako su ti postupci anonimni, treba im otkriti da se oni mogu otkriti i da su kažnjivi, da mogu da budu počinioci otkriveni“, kaže Gordana Stefanović, pedagog.

Osim edukacije u školi i van nje, stručnjaci navode da je neophodno da roditelji imaju uvid u ono šta njihova deca rade na internetu, kako oni ne bi nekome naškodili ili i sami postali žrtve negativnih strana društvenih mreža. (Photo: Unsplash, Hal Gatewood)

Podelite na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *