30 godina interneta

Srećan 30. rođendan, Internete! [VIDEO]

Podelite na

Pre tačno 30 godina, 12. marta 1989. godine Ser Tim Berners-Li pokrenuo je prvi put mrežu pod nazivom World Wide Web.

Tog dana mladi britanski softverski inženjer koji je radio u slavnoj naučnoj laboratoriji u blizini Ženeve smislio je sistem kojim će naučnici među sobom deliti informacije. I promenio čovečanstvo.

“Mnogo je radio”, rekao je Francois Fluckiger, koji je došao na čelo tima za razvoj weba nakon odlaska Berners-Leea na jednako slavni Tehnološki institut Massachusettsa (MIT) 1994.“Svetla su u njegovoj kancelariji uvek bila upaljena”, rekao je Fluckiger za AFP.

Berners-Lee bio je zadužen za interni imenik CERN-a, ali su ga zanimali načini na koje bi se omogućilo hiljadama naučnika širom sveta koji su sarađivali s evropskim istraživačkim laboratorijem da lakše dele informacije o svom radu.

Njegova vizija “decentralizovanog sistema za upravljanje informacijama” ubrzo je iznedrila web.

Primitivni oblici interneta – mreže koja povezuje računare – postojali su i ranije, ali je tek World Wide Web omogućio da se web stranicama pristupa pomoću pretraživača i da ih se snima.

“Vrlo rano imali smo osećaj da se stvara historija”, kazao je Fluckiger.

Godine 1990. timu se pridružio belgijski naučnik Robert Cailliau kako bi pomogao promovisati izum, koji je koristio programski jezik HTML za izradu web stranica.

Zajedno su napravili hipertekstni prenosni protokol ili HTTP, koji je korisnicima omogućio pristup izvorima klikanjem na linkove, i web adrese, odnosno URL-ove. 

Krajem 90-ih godina Berners-Lee je pustio u pogon prvi server za pretragu mreže.

Preglednik je i izvan CERN-a stavljen u upotrebu početkom 1991. godine, prvo u drugim istraživačkim institucijama, a kasnije je otvoren i za javnost.

Fluckiger, koji je sada u penziji, rekao je da je web jedan od najvećih izuma 20. veka.

Podelite na

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *