Najčešće SEO greške

Novogodišnji i Božićni praznici su pred nama i tokom njih web sajtovi u Srbiji, osim možda informativnih, beleže značajan pad posetilaca i ulaze u svojevrsni zimski san, koji traje negde do sredine prvog meseca u godini

NARUČITE OPTIMIZACIJU
najcesce seo greske

Ovaj period je idelan da se posvetite svojim digitalnim resursima, kako samo sajtu – blogu, korporativnom sajtu ili sadržajima na društvenim mrežama, i jednostavno ispravite greške na njima.

Optimizacija sajta za pretraživače (SEO) predstavlja nekoliko grupa tehničkih unapređenja karakteristika koji značajno mogu da umanje parametre za funkcionisanje sajta, ukoliko se pravilno ne koriste. Greške na sajtu mogu da nastanu iz različitih razloga, a neophodno je i da budete neprekidno u toku sa najnovijim nadogradnjama Google pretraživačkog algoritma čije česte izmene mogu negativno da utiču na vaš sajt.

Izdvajamo nekoliko SEO grešaka koje se mogu pronaći na sajtovima

Nepostojeće veze (prekinuti linkovi)

Verovatno najčešća greška koju otkrivamo na sajtovima su nepostojeće veze, tj. prekinuti linkovi ili linkovi ka stranicama koje ne postoje, obrisane su, i sl.
Ovo je jedna od grešaka koja može da utiče u najlošijem mogućem smislu jer izaziva nepoverenje posetilaca/kupaca i može se uporediti sa dolaskom u neku prodavnicu u kojoj želite nešto da kupite, a na vratima vas dočeka obaveštenje da iz nekog razloga, ne radi.

Sporo učitavanje stranica

Brzina sajta je karakteristika o kojoj morate neprekidno voditi računa. Osnova „brzog sajta“ je kvalitetan server i web hosting paket koji maksimalno podržava tehničke potrebe sajta (CMS, sadržaj, itd.)
O onome što nam je Google spremio za 2021. godinu pročitajte na stranici Google uvodi Core Web signals

Osmišljavanje sadržaja za pretraživače, a ne za posetioce

Shvatajući koliki je značaj pretraživača za rangiranje, neki web dizajneri i kreatori sadržaja preteraju u određenim slučajevima, tako da dobijamo sadržaj na stranicama koji Google često sankcioniše.
Jedna od najčešćih grešaka na sajtovima je često ponavljanje ključnih reči za koje želite da optimizujete stranicu – ključne reči je važnije koristiti tamo gde treba, umesto da ih po 10-tak puta navedete na web stranici.
Na nekim stranicama se ponekad nađe i sadržaj koji ne odgovara samo naslovu stranice, ili čak i oblasti celokupnog sajta, što može doneti samo penale od strane pretraživača.

Ignorisanje optimizacije pojedinačnih stranica

Ukoliko na stranicama potpuno ignorišete najvažnije on-page faktore, kao što su naslov stranice, naslovi i podnaslovi, alt tagovi i meta-opisi stranice, nemojte da očekujete ama baš nikakav uspeh kada je u pitanju rangiranje ove stranice na pretraživačima.

Search intent – namera posete sajtu

Jedna od veoma važnih karakteristika web stranice poslednjih godina je optimizacija za nameru dolaska na sajt. Pronalaženje informacija, kupovina određenog proizvoda, preuzimanje dokumenta, otkrivanje određenih rešenja, odgovori na pitanja posetilaca i sl. – sve su ovo namere posetilaca.
Algoritmi pretraživačkih mašina su toliko savršeni da će ocenjivati prilagođenost i parametre vašeg sajta u pogledu, da li će ispuniti nameru posetilaca.
Za svaku stranicu vašeg sajta pronađite svrhu, tj. morate imati cilj postojanja stranice na vašem sajtu.

Sajt prilagođen mobilnim uređajima

Na kraju 2020. godine, velika većina sajtova na Internetu prilagođena je efikasnom učitavanju na mobilnim uređajima različitih veličina ekrana.
Google će u martu nastupajuće godine uvesti mobile-first index i webmasterima postaviti novi domaći zadatak – izgled sajta na mobilnim je važniji od izgleda na desktop ekranima.

Stižu praznici, posvetite malo svog vremena sajtu. Isplatiće se.