Najnoviji članci na blogu

1. avgust – Dan državnosti Švajcarske

Objavio , dana новембар 22, 2021 u kategoriji Domeni, Internet poslovanje
švajcarska

Dan državnosti Švajcarske, slavi se svakog 1. avgusta, kao sećanje na dan rođenja švajcarske konfederacije.

Švajcarska je nastala kao konfederacija 1. avgusta 1291, iz “večitog saveza” tri prakantona Uri, Švic i Untervalden, posle zakletve na livadi Ritli, i od tada je stalno proširivana pristupanjem novih kantona.

Ugovor kojim je osnovan ovaj savez-konfederacija na nemačkom nosi ime Bundesbrief, a prevodi se kao „Federalna povelja“, što ukazuje na to da je karakter ovog saveza već tada bio ozbiljniji i trajniji. Otuda se ovaj savez naziva i Večitim savezom.

Cilj formiranja je, slično grčkim konfederalnim tvorevinama poput Ahajskog saveza, bio vojno-odbrambeni, jer su Habzburzi predstavljali stalnu pretnju ovim teritorijama.

Možda je interesanto danas na Dan državnosti čuti i himnu Švajcarske.
Švajcarci su od 1850. godine imali britanske melodiju „Bože čuvaj kraljicu“ kao himnu.

Od 1961. godine vlada je ispunila želju gradjana da imaju himnu čija će oba autora biti Švajcarci odnosno koja će imati švajcarsku i melodiju i reči.

Tako je himna koja je napisana još 1841. godine pod nazivom Švajcarski psalam ,(a koju su Švajcarci veoma voleli više od sto godina) postala i nacionalna himna.
Danas se zvanično izvodi na četiri jezika: nemačkom, italijanskom, francuskom i romanskom.

U ponudi BiznisCentra imamo i mogućnost registracije CH domena – nacionalnog domena Švajcarske po veoma povoljnim cenama. Ukoliko želite da proširite poslovanje na ovu prelepu državu, domen .CH pravi je izbor za vas. (Image by Dsndrn-Videolar from Pixabay)