Najnoviji članci na blogu

10 godina React-a

Objavio , dana 2 јуна, 2023 u kategoriji Internet poslovanje, Optimizacija sajta, Web dizajn
react logo

Ukoliko ste veb dizajner ili developer, gotovo sigurno ste u svom radu naišli na pojam React ili čak i pokušali da uplovite u učenje ove sada već 10-godišnje novotarije na tržištu.

Ukoliko bismo tražili pravu definiciju React-a, sigurno bi bila ona na zvaničnom sajtu reactjs.org i glasi:

„React je JavaScript biblioteka za kreiranje korisničkih interfejsa (UI-a)“

Dana 29. maja 2013. godine nastao je React kao projekat koji će u budućnosti potpunosti transformisati internet industriju. Za pokretanje, održavanje i unapređenje ovog open source projekta najzaslužniji je developerski tim kompanije Meta (ranije Facebook).

Prednosti korištenja Reacta za web razvoj uključuju to što ga je lako naučiti, pomaže u stvaranju resursno efikasnih aplikacija, čini testiranje lakim, lako ga je ažurirati i ima veliku fleksibilnost u pogledu onoga što se može koristiti za stvaranje na vebu.

Među velikim kompanijama koje danas uspešno koriste React nalaze se Facebook, Instagram, Netflix, Whatsapp, Dropbox, New York Times, Uber, Airbnb, Skype, Walmart, i dr.

Korišćenje frontend tehnologija

Prema istraživanju State of JS 2022 React je ubedljivo najkorišćenija biblioteka u JavaScript okruženju.

Namena React biblioteke

Ova se biblioteka može koristiti za izradu interaktivnih korisničkih interfejsa koji uključuju okomite i vodoravne menije i kartice pregledača, traku za pretraživanje, tastere na koje se može kliknuti i druge karakteristike koje zahtevaju interakciju korisnika. Iz tog razloga, programeri koji koriste ovu određenu biblioteku često će blisko sarađivati s UX ili UI dizajnerima. Ukratko, ova biblioteka se može koristiti za:

  • Napravite velike, interaktivne web aplikacije
  • Izradite mobilne aplikacije za Android i iOS koristeći izvornu biblioteku
  • Izradite alate za vizualizaciju podataka i nadzorne panela
  • Implementirajte nove interaktivne karakteristike veb stranice
  • Izradite pojedinačne aplikacije koje menjaju podatke bez ponovnog učitavanja veb stranice
  • Takođe, preporučujemo vam da pogledate dokumentarni film o nastanku React-a

Ukoliko Vam je potrebna pomoć u oblasti razvoja vaših sajtova ili vam je potrebno održavanje i/ili unapređenje sajta, pozovite naš Kontakt centar.