Najnoviji članci na blogu

18 godina WordPress-a

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Web hosting
wordpress 18 rođendan

Na današnji dan, predstavljena je prva verzija WordPress-a, danas najpopularnije platforme za upravljanje sajtovima.

Tada 19-godišnji nepoznati bloger, Mat Mulenveg bio je nezadovoljan trenutnom ponudom platformi za blogovanje. Jedina platforma koja mu se donekle sviđala bila je b2, kojoj je bila otkazana podrška, a tada najpopularnija blog platforma Movable Type povisila je svoje cene.

Mullenweg je kontaktirao britanskog programera Majka Litla, zajedno su krenuli da rade na b2 kodu i uskoro kreirali nešto zaista sjajno – prva verzija WordPress-a predstavljena je 27. maja 2003. godine.

Cilj njih dvojice nije bio da nadograđuju b2 kod, već da stvoren nešto potpuno novo, sa efikasnijim i boljim karakteristikama.

Na zvaničnom sajtu WordPress fondacije navedeno je da je u ovih 18 godina predstavljeno preko 40 verzija ovog CMS-a i da trenutno pokreće neverovatnih 40% sajtova na Internetu.

BiznisCentar ponuda: BiznisCentar WordPress hosting paketi

Što se tiče vremenske linije razvoja WordPress-a, već 2004. godine predstavljen je sistem dodataka (pluginova), a već 2005. godine sistem razvoja i prilagođavanja tema; iste godine dostignuta je brojka od 100.000 preuzimanja i predstavljen zvaničan WordPress.com sajt; 2013. održan je prvi WordCamp u Evropi; 2015. dostignuto milijardu preuzimanja pluginova i dostignut 25% udela na tržištu sajtova; 2018. godine Gutenberg postaje osnovni uređivač u okviru sajta.

Kako se navodi u tekstu povodom punoletstva, odlučujući trenutak bilo je osnivanje WordPress fondacije u januaru 2010. godine, čime je obezbeđeno da WordPress-ov izvorni kod ostane besplatan.