Najnoviji članci na blogu

Bitka za najpoznatiji bilbord na svetu

Objavio , dana новембар 24, 2021 u kategoriji Marketing
macy u njujorku

Pred nama je bitka za najpopularnije mesto za oglašavanje u Njujorku

Iako smo svi mi koji se bavimo internet reklamiranjem očekivali da bilbordi, bilo da su dosadni statični, blješteći ili okrećući, odu u zaborav tokom proteklih decenija, oni i dalje krase (ili bolje reći, ruže) delove naših najvećih gradova. Ipak, postoje i bilbordi koji predstavljaju kulturološki fenomen i predstavljaju zaostavštinu jednog vremena.

Takav je sigurno gigantski bilbord Macy’s-a u Njujorku, na uglu Brodveja i 34. ulice, ili na čuvenom Herald skveru za koji će poznata američka prodajna kompanija morati da se izbori pravnim putem.

BiznisCentar ponuda: Oglašavanje na Google-u

Macy’s je započeo pravnu bitku protiv kompanije u čijem je vlasništvu zgrada, Kaufman Organization, obrazlažući da bi „iznajmljivanje tog čuvenog oglasnog prostora nekom od konkurenata načinilo nemerljivu štetu brendu kompanije“.

Naime, čuvena petokraka na crvenoj podlozi, logotip Macy’s-a nalazi se na Herald skveru još od 1961. godine (kompanija osnovana 1858. godine, nekih 20 ulica dalje), međutim, 10-godišnji ugovor o zakupu istekao je krajem avgusta i kompanija Kaufman je, odbijajući nastavak saradnje, navela da su u „pregovorima sa istaknutim online trgovcem“.

Otkud Amazon u ovoj priči

– Štetu po dobru volju, imidž, reputaciju i brend Macy’s-jevih kupaca ako se određeni internet prodavac (posebno Amazon) bude oglašavao na bilbordu, nije moguće izračunati, navodi se u sudskim papirima.

Pročitajte više: Gerilla marketing: Pogrešno si ukucao adresu sajta – sendvič za tebe!

Glavni adut koji navode pravnici velikog lanca robnih kuća je specijalna klauzula ubačena 1963. godine po kojoj na navedenom oglasnom mestu nije bilo dozvoljeno oglašavanje konkurenata kompanije.

Amazon, gigant internet trgovine najavio je tokom leta da planira otvaranje velikog broja velikih maloprodajnih objekata, veličine nekih 30.000 kvadratnih metara. Iskustva pokazuju da je budućnost maloprodaje multikanalna prodaja, tj. kombinacija prodaje u internet prodavnicama, ali i maloprodajnim objektima.

Odsustvo prilagođavanja i pojava online prodavnica, naročito Amazona dovela je proteklih godina do bankrota kompanija kao što su Sears ili JCPenney, dok je i Macy’s bio prinuđen da zatvori određeni broj prodavnica. (Photo credit: MacysInc)