Najnoviji članci na blogu

Crni petak: primeri najefikasnijih promocija

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing
crni petak sajber ponedeljak

Crni petak i Sajber ponedeljak nemaju nikakve veze sa našim društvom, ali to nekoliko godina unazad ne predstavlja trgovcima da iskoriste ovaj datum za povećanje prodaje

Ova dva datuma koja padaju krajem novembra nude sjajnu priliku malim i srednjim preduzećima da povećaju saobraćaj, dovedu više kupaca u svoje (online) prodavnice i ostvare veću prodaju.

Takođe, potrošači širom sveta već su tradicionalno zainteresovani za ove promotivne ponude – čekaju kraj novembra kako bi ostvarili značajne popuste i slične beneficije prilikom kupovine.


Iskoristite Promo ponuduCrni petak: specijalne promocije


Poslednji prodajni kvartal širom sveta praktično zavisi od Crnog petka i od suštinskog je značaja da se osmisle detaljne marketinške strategije za ovaj datum i ideje za promociju.

Šta je Crni petak

Crni petak je počeo da se obeležava u Sjedinjenim državama i ovaj datum pada prvog petka nakon Dana zahvalnosti (eng. Thanksgiving). Ovaj promo datum smatra se tradicionalnim početkom praznične sezone kupovine i donosi značajno povećanje poseta u tradicionalnim i online prodavnicama dok ljudi traže najbolje popuste i (što) niže cene.


Iskoristite promotivni Transfer domena: Transfer domena uz popuste!


Termin „Crni petak“ prvi put je iskorišćen 1869. godine kada su dva investitora – špekulanta veštački podigla cenu zlata, što je dovelo do kraha tržišta. Pedesetih godina prošlog veka, „Crni petak“ je bio termin koji je policija Filadelfije koristila za označavanje dana između Dana zahvalnosti i utakmice vojske i mornarice, kada bi veliki broj kupaca i turisti posetio grad. Već do 1980-tih godina, Crni petak postaje kupoholičarski praznik kakvog ga znamo i danas.

Šta je Sajber ponedeljak

Sajber ponedeljak je prvi put pokrenut 2005. godine na sajtu Shop.org sa željom da se podstakne prodaja na Internetu posle Crnog petka. Poput Crnog petka, online prodavci nude specijalne ponude, promocije, popuste i ponude samo na određenim lokacijama na ovaj dan.

Deluje neverovatno podatak da su kupci u SAD samo tokom ovog vikenda potrošili čak 10,8 milijardi američkih dolara.

Evo nekoliko primera promotivnih ponuda koje možete ponuditi tokom vikenda kada padaju Crni petak i Sajber ponedeljak.

Popust za kupovinu

Stari, dobri popust ili sniženje cene. „30% popusta tokom Crnog petka“, „50% sniženje do 00:00“, „40% popusta za prvih 100 kupaca“ i ovo su najčešći primeri promotivnih ponuda i kod naših trgovaca.
Trgovci na zapadu ranijih godina takođe su koristili i „promociju na sat“, tako da u svakom satu nude različite proizvode sa popustima.

Poklon uz kupovinu

Veoma česta vrsta promocije kada uz prodaju određenih proizvoda, nudite određene poklone. Kozmetička industrija, prodaja knjiga i prodaja sportske opreme najčešće koriste ovu vrstu popusta.

primer poklona uz prodaju proizvoda za crni petak

Procenat od kupovine kao donacija

Trgovački lanci u Srbiji praktikuju ovu vrstu promotivne ponude poslednjih godina, kada deo prodajne cene odvajaju za davanje u humanitarne svrhe. „2 din od svake prodaje ide za lečenje…“ Većim delom primer društvene odgovorne kampanje, u odnosu na prodajnu kampanju.

Pridružena prodaja

„Za kupovinu (nekog) proizvoda, dobijate 50% popusta za kupovinu (drugog)“. Takođe, veoma česta vrsta pospešivanja prodaje u trgovačkim lancima.

Pridružena prodaja sa Sajber ponedeljkom

„Za kupovinu (nekog) proizvoda, dobijate 50% popusta za kupovinu (drugog) tokom Sajber ponedeljka“ veoma je česta ponuda na sajtovima potrošačke elektronike u Sjedinjenim državama.

Pokreni akciju pre konkurencije

Jedan domaći telekomunikacioni provajder pokrenuo je interesantnu akciju „Crni petak je svaki petak u novembru“ kojim privlači kupce svakog petka, uz reciklažu starih mobilnih telefona. Za sada, konkurencija kasni sa odgovorom, dve nedelje pre ovih datuma.

telenor crni petak promocija

Specijalne ponude za postojeće kupce

Za korisnike programa lojalnosti koje većina trgovaca ima, interesantno je ponuditi specijalne popuste/kodove/kartice iznenađenja samo određenim (VIP) korisnicima.

Besplatna isporuka

Iako već uspešno posluju na našem tržištu prodavnice koje redovno isporučuju besplatno, većina to još ne čini, ili ograničava vrednošću kupovine pa evo prilike da ponude besplatnu isporuku (čuveni Free Shipping).