Najnoviji članci na blogu

Crnogorski .ME domen – najpopularniji domen jugoistočne Evrope

Objavio , dana 13 марта, 2022 u kategoriji Domeni
crnogorski me domen

Crnogorski nacionalni internet domen .ME predstavlja najuspešniji internet domen na ovim prostorima.

Prema poslednjim objavljenim podacima kompanije Domen.me iz 2016. godine, zvaničnog regulatora ovog domena, ovaj popularan domen premašio je još te godine 1 milion registrovanih domena. Iako je Crna Gora najmanja država na Balkanu po broju stanovnika, broj registrovanih domena premašuje ostale države (broj registrovanih .RS domena npr. je tek oko 125.000.

U čemu je tajna .ME domena

Od samog nastanka 2008. godine, crnogorski domen je veoma popularan top-level domen i ccTLD Crne Gore, mediteranske i prijateljske države koja je proglasila nezavisnost 2006. godine. Trenutno je registrovano preko 1,2 miliona domena sa kupcima iz preko 200 država sveta.

Za razliku od ostalih internet domena na Balkanu koje možete zakupiti samo ukoliko ste državljanin navedene države ili imate predstavnika u njoj, .ME domen može da registruje apsolutno svako.

.ME domen – prilagođen za sve

Ukoliko registruje korisnik sa ovih prostora, .ME domen idealan je za interesantne, brendirane lične sajtove – npr. upisi.me, dodaj.me, nasmej.me, prikazi.me itd. i zato je toliko popularan i u Srbiji.

Kada su u pitanju sajtovi na engleskom govornom području, postoje već interesantni domeni kao što su fb.me, m.me, ig.me, wa.me i work.me (vlasnik kompanija Meta, bivši Facebook), WordPress koristi wp.me kao zvaničnu skraćenicu, dok je pp.me skraćenica PayPal kompanije. Slična korišćenja ovog domena možemo videti i na italijanskom i španskom jeziku.

Ukoliko na kineskom dodate me, reč se pretvara u pitanje, što je veoma korišćeno na mandarinskom – npr. ele.me na kineskom jeziku znači Da li si gladan?


Kupite odmah: Registracija ME domena