Najnoviji članci na blogu

Da li „bacate mrvice“ na svom sajtu?

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Optimizacija sajta
breadcrumbs

Ukoliko želite da posetioci vašeg sajta u svakom trenutku znaju na kojoj se stranici nalaze, breadcrumbs su kao stvoreni za ovu svrhu

Breadcrumbs (originalan prevod bi bio „mrvice hleba“) predstavljaju jedan od najstarijih navigacionih delova na internet stranicama i danas su veoma često korišćene.

Osnovni zadatak breadcrumbs-a je da poboljšaju korisničko iskustvo (UX) na stranicama sajta. Praktično, bez potrebe pritiskanja tastera za povratak u internet pregledaču (desktop) ili na samom uređaju (mobilni telefoni), „mrvice“ omogućavaju da se vrlo jednostavno vratite na neku od kategorija proizvoda/usluga, određenu podkategoriju ili na samu početnu stranicu sajta.

Takođe, „mrvice“ pomažu i pretraživačima, tako što njihovim spajderima za indeksiranje prikazuju pravilnu arhitekturu samog sajta i rangiraju stranice u rezultatima pretraživanja.

mrvice na bizniscentar sajtu

Mora se reći, da ipak ne moraju svi sajtovi da imaju breadcrumbs. Ukoliko ste vlasnik ili menadžer internet prodavnice sa četiri, pet, šest vertikalnih nivoa i složenom strukturom, obavezno preporučujemo i implementiramo ovaj navigacioni detalj. Međutim, ukoliko imate sajt sa tek nekoliko nivoa i manjim brojem web stranica, nije potrebno dodavati ove elemente na stranice.

Gde da postavite navigacione breadcrumbs

Najlogičnije, potrebno je postaviti u gornjem delu web stranica, odmah ispod header-a tako da predstavljaju početak stranice na kojoj se posetilac nalazi.

Nekada davno (ako se tako može nazvati period na webu pre 10-tak godina), navigacioni breadcrumbs linkovi bili su postavljani u dno stranice, pre početka footer-a ili pre-footer-a, ali je izbačeno iz projektnih planova s obzirom da nije donosilo značajno poboljšanje korisničkog iskustva.

Kako navigacioni breadcrumbs unapređuju SEO

Kada je u pitanju optimizacija za pretraživače, „mrvice“ na stranicama pokazuju pretraživačima da slede linkove do stranica do kojih bi se teže dolazilo; takođe, unapređuju SEO tako što ključne reči prikazuju u linkovima ka stranicama

Google (trenutno) u svojim rezultatima pretraživanja iznad naslova stranice prikazuje vezu i putanju, ali tako što prikazuje samo početnu web adresu sajta i krajnju destinaciju navedenog rezultata.

mrvice na samim sajtovima

Web admini i webmasteri sajtova vrlo jednostavno mogu da prikažu celokupnu hijerarhiju određene internet stranice tako što će implementirati strukturirane podatke koristeći Schema.org definisanje stranica.