Najnoviji članci na blogu

Da li ste znali da muškarci imaju svoj internet domen?

Objavio , dana новембар 22, 2021 u kategoriji Domeni
muškarac

Danas se u svetu obeležava 19. novembar, Međunarodni dan muškaraca. Svetski dan muškaraca je priznat i od strane i UN-a

Prvo obeležavanje Dana očeva u SAD održano je 19. juna 1910. godine u Spokenu, u državi Vašington, a ustanovila ga je Sondra Dod.

Nakon što je 1909. slušala propoved o Majčinom danu, Dod je poželela da ima dan priznanja i za svog oca. Dan očeva postao je nacionalno proslavljan praznik 1972. godine kada je treća nedelja u junu javnim zakonom proglašena danom priznanja za očeve.

Ipak, šire razmere ovaj dan je poprimio više od 90 godina kasnije.

.MEN – da li ste znali da muškarci imaju svoj internet domen?

Bilo je različitih pokušaja da se započne internacionalno obeležavanje Međunarodnog dana muškaraca. Međutim, do toga je došlo tek 19. novembra 1999. godine, kada je u Trinidadu i Tobagu svečano proglašen i od kada počinje da poprima šire razmere.

Govoreći u ime Uneska, direktorka Žena i kulture mira, Ingeborg Brajnes rekla je o Međunarodnom danu muškaraca: „To je izvrsna ideja koja će doprineti rodnoj ravnoteži”.

Zašto kažemo da su muškarci „jači pol”?

Prosečna visina muškaraca u Sjedinjenim Američkim Državama danas iznosi nešto više od 175 cm, a prosečna težina je oko 86 kg. Godine 1960. prosečna visina za muškarce iznosila je 172 cm i prosečna težina je bila nešto više od 75 kg.

Mozak odraslih muškaraca je oko 10 odsto veći u ukupnoj veličini od mozga žena. Budući da muškarci uglavnom imaju veći rast i više mišićne mase od žena, njihovom mozgu je potrebno više neurona da bi kontrolisali telo.

Prosečan odrasli muškarac ima oko 50 odsto više mišićne mase i 50 odsto manje telesne masti od prosečne odrasle žene.

U kojim slučajevima su muškarci zdravstveno ugroženiji od žena?

Očekivani životni vek muškaraca širom sveta je 64,52 godine, u poređenju sa očekivanih 68,76 godina životnog veka kod žena.

Najčešći uzrok smrti muškaraca u SAD je bolest srca (isto kao i žena), a prosečna starosna dob u kojoj muškarci prvi put dožive srčani udar je samo 66 godina.

Dečacima je otprilike tri puta veća verovatnoća da će im se dijagnostikovati poremećaj deficita pažnje (ADD) ili poremećaj deficita pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) nego devojčicama.

Iako muškarci trenutno predstavljaju čak 50 odsto američke radne snage, oni čine 94 odsto svih smrtnih slučajeva na poslu.

Muškarci u ranim fazama razvoja

Širom sveta postoji oko 107 muških beba rođenih na svakih 100 devojčica. Naučnici veruju da je povećana stopa nataliteta u korist dečaka možda povezana sa većom stopom smrtnosti dečaka u ranom detinjstvu.

Otprilike prvih šest nedelja nakon začeća, svi ljudski embrioni se razvijaju kao podrazumevano žensko dete, pre svega uzimajući genetske informacije iz DNK majke. Posle šeste nedelje razvoja, ako je embrion muški, jedan od gena na Y hromozomu počinje da proizvodi androgene, pre svega testosteron, koji podstiču razvoj muških karakteristika i inhibiraju dalji razvoj ženskih karakteristika.

Dečaci obično dožive pubertet između 12. i 14. godine života, vreme u kojem se glas menja u niži ton, javlja se ubrzan rast i sekundarne polne karakteristike počinju da se razvijaju. Pubertet kod dečaka se obično javlja kasnije nego kod devojčica iste starosne grupe.

Iako se tokom puberteta glasovi i dečaka i devojčica menjaju, promena u glasu dečaka je drastičnija, ponekad čineći njihov glas za čitavu oktavu nižim. Mužjaci kod drugih vrsta razvijaju dublji glas kako bi privukli ženke i zastrašili druge mužjake, a naučnici veruju da je promena u muškom glasu evoluirala iz istih razloga.

„Adamova jabučica” karakteristična je prvenstveno za odrasle muškarce i rezultat je rasta grkljana tokom puberteta. Termin je izveden iz biblijske priče o tome kako je Adam jeo zabranjeno voće u rajskom vrtu.

Zanimljivosti iz kulture i svakodnevnog života

U većini kultura širom sveta, za dečake su kroz istoriju formirani obredi prelaska koji označavaju njihov prelazak u život odraslih muškaraca. Primeri tradicionalnih obreda prelaza uključuju Bar mitcvu u judaizmu, „potragu za vizijom” u mnogim američkim indijanskim plemenima i obrede u mnogim afričkim kulturama.

Biološki simbol za muški pol, krug sa malom strelicom koja viri iz njega, takođe je simbol za planetu Mars. Dve komponente simbola dizajnirane su da predstavljaju štit i koplje Marsa, rimskog boga rata.

Dečaci tinejdžeri imaju četiri puta veću verovatnoću da napuste školu i predstavljaju više od 75 odsto dece upućene na specijalno obrazovanje u SAD.

Prema proceni iz 2008. godine, u SAD postoji približno 140.000 očeva koji ostaju kod kuće i koji su primarni staratelji svojoj deci, dok njihove supruge rade van kuće.

Od više od 151 miliona muškaraca koji trenutno žive u SAD, približno 64,3 miliona su očevi.

Viši nivoi testosterona kod dečaka i muškaraca uglavnom uzrokuju veći nivo agresije, takmičenja i samopouzdanja nego kod žena. Pored toga, deo mozga koji učestvuje u stvaranju emocija je tipično veći kod muškaraca, što rezultira agresivnijim, nekontrolisanim emocijama.

Naučnici su otkrili da muški i ženski mozak zapravo funkcionišu nešto drugačije. Kada se usredsrede na zadatak, muškarci imaju tendenciju da koriste samo jednu stranu svog mozga odjednom, posvećujući svu svoju pažnju i koncentraciju zadatku koji im je u fokusu. Žene, s druge strane, imaju tendenciju da istovremeno koriste obe strane mozga, što ih čini spretnijima u pogledu obavljanja više zadataka istovremeno.

Muškarci čine 74,4 odsto glavnih uloga u holivudskim filmovima. Dva muškarca su se prvi put poljubila na ekranu 1927. godine.

Tokom 17. veka, muškarci su prvi nosili visoke potpetice. Kasnije su žene počele da ih nose kako bi izgledale muževnije.

Pre 20. veka, muške medicinske sestre bile su mnogo češće od medicinskih sestara u skoro svim zemljama sveta. U današnje vreme muškarci čine samo 5,4 odsto registrovanih medicinskih sestara u Americi i samo 13 odsto novih studenata nege na polju u kojem sada dominiraju žene.

Jezičke zanimljivosti

U starom engleskom, muškarci su prvobitno nazvani rečju „ver”, dok se termin „men” koristio za opisivanje čovečanstva u celini. Tokom trinaestog veka, muškarci su postepeno zamenili „ver” kao izraz za odraslog muškarca rečju „men”, istovremeno zadržavajući upotrebu kao izraz za celu ljudsku vrstu.

Reč „dečak” na engleskom jeziku, („boy”) koristi se od 1154. godine nove ere kao opisni izraz za muško dete. Tačna etimologija reči nije jasna, ali veruje se da potiče od anglosaksonske reči „boia”, što znači „sluga” ili „radnik na farmi”. (Izvor: DanasOnline)