Najnoviji članci na blogu

Damin gambit: zašto je igranje šaha nešto što biste trebali da naučite

Objavio , dana новембар 23, 2021 u kategoriji Internet poslovanje
šah

Htedoh danas da napišem članak o tzv. mekim veštinama (eng. soft skills), ali s obzirom da sam upravo završio bindžovanje najpopularnije serije ove godine, zašto ne bih napisao koju o možda najpotrebnijem znanju modernim menadžerima – igranju šaha

“Više ćete naučiti iz igre koju izgubite, nego nakon one koju dobijete. Morate izgubiti stotine partija kako biste postali dobar igrač”, Hoze Raul Kapablanka

Svet, koji je ove godine zaključan zbog pandemije koronavirusa COVID-19, zaintrigirala je popularna američka serija od sedam epizoda Queen’s Gambit, o nadarenoj američkoj šahistkinji kojoj je životni cilj da pobedi ruskog velemajstora u finalu prvenstva sveta u Moskvi i postane svetski šampion.

Radnja koja se dešava 1960. godine prati zamišljenu junakinju Bet Harmon, koja postaje velemajstor u svetu šaha u kojem apsolutno dominiraju muškarci.

Gari Kasparov, bivši šahovski svetski prvak i jedan od najvećih sportista svih vremena, bio je angažovan kao savetnik kako bi obezbedio autentičnost šahovske igre.

– Do sada, kada ste nekome rekli da igrate šah, odmah su vas smatrali „štreberom“, ali ono što je Bet u seriji donela je, sasvim drugi pogled na šah koji joj je pomogao da pobedi neke svoje slabosti, smatra Kasparov.

Serija je delom i podsećanje na hladnoratovske mečeve Sjedinjenih država i Sovjetskog saveza, na partije koje su bile više od igre i pobede nalik na osvojenu bitku u imaginarnom ratu jednih protiv drugih. Estetski, ljubitelji serije Mad Man sigurno će biti zadovoljni estetikom i dizajnom serije.

I dok je Vasili Borgov, ruski genijalni šahista koga Bet pobeđuje u finalnoj partiji 1968. godine u Moskvi preslikani Boris Spaski (iskopiran čak i pogled u protivnika i stisak šake na kraju), krhka Bet Harmon predstavlja nikog drugog do čuvenog Bobija Fišera.

Damin gambit definišu početni potezi 1.d4 d5 2.c4.

šah otvaranje damin gambit

Kada je u pitanju igranje šaha, ova drevna igra nastala u Indiji poboljšava i trenira najvažnije oružje svakog menadžera – njegov mozak.

Istraživanja na šahistima širom sveta pokazala su da ova igra dominantno razvija dve karakteristike čoveka:

  • Inteligencija znanja – sposobnost da shvatiš novu vrstu problema i koristiš znanje i logiku da rešiš problem
  • Brzina razmišljanja – sposobnost da u najkraćoj jedinici vremena ispuniš zadatke i odgovoriš efikasno na izazove

Od ostalih sposobnosti, šah utiče na:

  • poboljšanje pamćenja/memorije: jedan od Betinih prijatelja, u jednom trenutku serije navodi da „u glavi ima preko 10.000 partija“
  • teorija uma: mogućnost da vidite problem iz drugačije perspektive
  • unapređuje kreativnost
  • unapređuje sposobnost planiranja
  • koristi se kao odlična strategija protiv razvoja demencije kod starijih ljudi
  • pomaže nam da naučimo da se izborimo sa stresom
  • razvija odlučnost i karakter osobe
  • razvija maštu i imaginaciju

Da li je neko za jednu partiju?