Najnoviji članci na blogu

Dan Evrope – vreme da rezervišete evropski domen?

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Domeni
Dan Evrope

Danas se obeležava veoma važan datum – Dan Evrope i u skladu sa tim, podsećamo na najpopularnije i najinteresantnije internet domene evropskih država

Danom Evrope koji se održava 9. maja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Evropi. Datum označava godišnjicu istorijske „Schumanove deklaracije“. Tokom govora u Parizu 1950. Robert Šuman, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, izneo je svoju ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi kojom bi rat među evropskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnivanje evropske institucije koja bi objedinila proizvodnju uglja i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Šumanov predlog smatra se začetkom današnje Evropske unije.

Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija. Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

BiznisCentar Domeni: Evropski domeni – registrujte EU, CH, DE, NL, FR, ME, ES ili RS

Najpopularniji evropski domen u našoj ponudi je, naravno, EU domen. Iz razloga što Srbija još nije zemalja članica Evropske unije i kao željeni rok ulaska u evropsku zajednicu navodi se 2025. godina, EU domen je veoma popularan među našim ljudima koji imaju predstavništva u drugim državama i žele da “pokriju“ poslovanje u svim državama Evropske unije.

S obzirom na ogroman broj Srba koji žive u Nemačkoj, drugi najpopularniji domen je DE domen i on se pokazao kao veoma koristan u privlačenju klijenata i kupaca iz država nemačkog govornog područja.

Ukoliko želite da targetirate švajcarsku populaciju, na raspolaganju vam je CH domen, a posebne, interesantne projekte pokrenuli su i naši klijenti na španskom jeziku, rezervišući ES domen

Naravno, tu je i nepresušni nacionalni domen Crne Gore koji možete zakupiti putem adrese ME domen