Najnoviji članci na blogu

Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun: da li ste pripremili svoje marketinške akcije?

Objavio , dana 1 фебруара, 2022 u kategoriji Marketing
dan zaljubljenih

I dok se na istoku proslavlja veliki praznik, kineska Nova godina, na Zapadu se priprema jedan od najkomercijalnijih praznika, Sveti Valentin ili Dan zaljubljenih. Takođe, vredi razmisliti i o Svetom Trifunu, kao i Danu državnosti, za koje možete pripremiti svoje promotivne akcije.

Bez obzira da li ste konzervativniji s mišlju da na ovaj praznik na našim prostorima treba slaviti samo Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i omiljeni praznik ljubitelja vina, ili Svetog Valentina koji slavi vašu ljubav prema partneru, februar je mesec u kojem vredi posvetiti sve marketinške napore ovim navedenim datumima.

Ovi praznici dolaze nakon prilično slabog prodajnog perioda za brendove – nakon povećane potrošnje i kupovine za/tokom Novogodišnjih praznika, period od sredine januara do sredine februara smatra se jednim od najlošijih, tako da Sveti Valentin i Sveti Trifun dolaze u pravo vreme kako bi se pospešila prodaja.

U narednom tekstu pokušaću da navedem nekoliko važnih saveta vezanih za nastupajuće praznike, kako biste na vreme pripremili svoj biznis i povećali profit.

Specijalna akcija: Dan zaljubljenih u BiznisCentru

Razgovor sa kurirskom službom

Za početak, pozovite menadžera svoje kurirske službe i informišite se o njihovom radnom vremenu, očekivanoj gužvi tokom praznika i jednostavnim pitanjem, da li garantuju isporuku tokom navedenog dana. Nema ništa gore, nego da vaši prozvodi naručeni u vašoj online prodavnici, završe kod kupaca dan kasnije. Isplanirajte celokupan proces i trudite se da budete što efikasniji, kada je u pitanju isporuka.

Ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte da odvojite nekoliko naručenih proizvoda i isporučite ih lično, ili od strane zaposlenog u vašoj firmi, čime ćete pokazati svojim kupcima koliko su vam oni važni u poslovanju.

Na nekim tržištima, kurirske službe privlače svoje korisnike specijalnom ponudom „Delivery by Valentine’s Day“, tako da proverite da li postoje neke olakšice ili promo-ponude i sa njihove strane.

Planiranje promotivne akcije

Bez obzira koju od navedenih promotivnih akcija „podržavate“, pažljivo isplanirajte svoju promotivnu ponudu. Što se tiče ideja za Dan zaljubljenih, najčešće se koriste:

 • popust prilikom kupovine tokom Dana zaljubljenih
 • specijalni promo kodovi prilikom naručivanja online
 • specijalni besplatni proizvodi, uz kupovinu određenog proizvoda
 • specijalne verzije/edicije proizvoda, samo za zaljubljene/partnere
 • specijalno dekorisani proizvodi
 • ukoliko nudite usluge, ponudite specijalne pakete usluga za parove
 • specijalne usluge za upravo / ovog meseca / godine venčane ili verene partnere
 • ponudite svojim zaposlenima specijalne pogodnosti, načine otplate i sl.
 • … a ako ne znate šta ćete, ponudite free vaučere za neki fantastičan spa ili vikend – iznenađenje na nekoj lepoj destinaciji

Ukoliko biste ipak da obeležite Svetog Trifuna jer vam se to uklapa u biznis, evo idealnih načina da to učinite:

 • pravo je vreme da svojim najvernijim kupcima / klijentima poklonite flašu nekog fantastičnog vina, ili u ličnom slučaju, pošaljete specijalnu rakiju iz vašeg podruma
 • ukoliko se bavite ugostiteljstvom, postoji bezbroj načina da iskoristite ovaj datum: od besplatnih vina za parove, specijalnih edicija i promocija raznih podruma tokom dana/večere
 • besplatnih vaučerom za posete podrumima vina i upoznavanjem sa nekim od viteza vina, šetnjom kroz mirise, ukuse i vekove

Specijalna stranica na vašem sajtu

Ovu stranicu klijentima savetujem da pokrenu mnogo ranije, čak i nekom trećem kvartalu godine, kako bi svevišnji Google na vreme indeksirao stranicu i ponudu. Ukoliko to do sada niste učinili, vreme je da na svom sajtu pokrenete stranicu https://nazivsajta.com/dan-zaljubljenih na kojoj ćete predstaviti svoju specijalnu akciju.

Ovo je jedna od stranica koju nazivamo klasičan landing page i koja se koristi samo u određenu svrhu i optimizuje kako bi povećala konverziju od posetilaca ka kupcima/korisnicima usluge.

Dan zaljubljenih

Implementacija specijalne ponude u promo-mix

Kada ste osmislili, pokrenuli i optimizovali svoju web stranicu Dan zaljubljenih, vreme je da je pravilno ispromovišete putem vaših marketinških kanala:

 • izvršite optimizaciju vaše landing stranice Dan zaljubljenih – istražite ključne reči i implementirajte na sajtu
 • prilagodite svoje Google Ads plaćene oglase i implementirajte kampanju za Dan zaljubljenih
 • objavite i sponzorišite reklamu na društvenim mrežama: Facebooku, Twitteru, Instagramu i dr.
 • napišite blog o specijalnoj promociji za Dan zaljubljenih
 • promovišite svoju web stranicu putem TV i video oglasa
 • napišite u okviru svojih pravnih dokumenata tačno objašnjenje akcije, uslove učestvovanja i sl.
 • pripremite specijalnu objavu u okviru svog email newslettera
 • posle završetka promo akcije, nekoliko dana kasnije, kontaktirajte kupce/klijente koji su bili učesnici akcije, porazgovarajte i informišite se, o njihovim utiscima

/////

Iako mnoge kompanije ne koriste ove februarske datume u svom promotivnom miksu, Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun predstavljaju odlične prilike da se marketing timovi „probude“ iz zimskog sna, predstave interesantne i nekonvencionalne promotivne ponude svojim korisnicima. Takođe, St. Valentine Day predstavlja važan deo online prodaje na sajtovima prodavaca.