Najnoviji članci na blogu

Danas je Dan državnosti Srbije

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Domeni
dan drzavnosti srbije

Čestitamo Dan državnosti svim građanima Srbije i već tradicionalno kao i svake godine, pokrećemo promotivnu akciju zakupa nacionalnog .RS internet domena sa popustom od 20%

Danas i sutra Srbija na Sretenje, Srbija obeležava dva važna istorijska događaja – kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav (pa je slavljen i kao Dan ustavnosti).

Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Procitajte više: 20% popusta – Registrujte .RS domen

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Takođe, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave praznik Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica novorođenog Hrista uvela u hram da ga posveti Bogu.

Srbi veruju da sutrašnji dan kazuje koliko će zima još trajati, a to zavisi od toga da li će mečka sutra izaći iz svog brloga i videti svoju senku. Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

Najzanimljivije od sretenjskih verovanja jeste da mlade devojke treba da paze koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

Praznik Sretenja Gospodnjeg se u katoličkim i protestantskim zemljama naziva Kandelora (od latinskog, Festum candelarum-praznik sveća). U Italiji se Kandelora smatra poslednjim danom zime.

Narucite odmah: Registrujte željeni domaći RS domen
Tehnicka podrška: Pozovite Korisnički centar