Najnoviji članci na blogu

Danas je Svetski dan umetnosti

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Domeni
umetnost

Svetski dan umetnosti obeležava se svake godine na dan rođenja čuvenog Leonarda da Vinčija.

Iako je umetnost stara koliko i ljudska civilizacija, njene forme, značaj i dostupnost, menjali su se od epohe do epohe.

Karakteristike nekog perioda, značajne za druge nauke, često su definisane kroz dela tog vremena, a rast populacije i razvoj medija uticao je da danas umetnost kao pojam ima mnogo šire značenje nego ranije.

BiznisCentar ponuda: Registracija .ART domena

Međunarodna asocijacija umetnosti proglasila je 2012. godine 15. mart za Svetski dan umetnosti.

Dan kada se promoviše i ističe važnost umetničkog stvaralaštva, kreativnosti i svega onoga što oplemenjuje i okruženje čini lepšim, smislenijim.

Mera stepena razvoja svakog društva je njegov odnos prema kulturi. Ponekad su duvali povoljniji vetrovi, ali su umetnici i njihovo delo često (do)živeli sudbinu nezavisnu i od vremena i od podneblja koje ih je iznedrilo, jer umetnost i umetničko delo govore jezikom sveta, koji sve kulture i civilizacije razumeju.

U vremenima kao što su ova, kada je cela planeta i svaki njen stanovnik u pandemijskom riziku od kovida 19, inače nezavidan položaj svih onih koji su život posvetili posebno “neprimenjenim“ umetnostima, u mnogome zavisi i od organizovane državne pomoći i od svakoga od nas, koji može dati svoj mali doprinos da mahom raštrkani pripadnici čitave jedne armije po kojoj se pamte epohe, pravci, narodi i zaslužni pojedinci prežive i bez institucionalizovanog statusa.

Širenjem kulture, njenom promocijom, pridavanjem zasluženog značaja baštini i tvorevinama, negovanjem i čuvanjem, zaštitom, organizovanim otkupom i prosto – razvijanjem tržišta umetnina: kupovinom knjiga, umetničkih slika, dekorativnih predmeta umetničke vrednosti, slavljenjem kreacije kao krune stvaranja.