Najnoviji članci na blogu

Danas se obeležava Međunarodni dan Interneta

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing
koriscenje interneta

Da li ste znali da je u Finskoj, jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na Internet? I dok se slažem da bi ovo pravo trebalo proširiti širom svih država sveta, kao i pristup slobodnim i nezavisnim medijima, u svakodnevnom životu, pristup Internetu postao je odavno nešto bez čega, jednostavno, ne funkcionišemo.

Prema podacima agencije Namics, u Srbiji internet svakodnevno koristi 3,57 miliona ljudi, dok je 78,4 odsto stanovništva Srbije koristilo internet u prethodna tri meseca.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, gotovo sva preduzeća sa 10 i više zaposlenih, koriste internet u svom poslovanju. Procenat ovih preduzeća se približava broju 100. Preciznije, 99,6% preduzeća u Srbiji koristi internet. Isti procenat važi i za Vojvodinu, u Beogradu je to 99,8% a u Centralnoj Srbiji 99,3%.

Kada je reč o preduzećima koja imaju svoj web sajt (opet sa 10 ili više zaposlenih), u celoj Srbiji to je 73,8%. Firme iz Beograda prednjače sa 83,7%, zatim ide Vojvodina sa 73,5% pa Centralna Srbija gde je taj procenat 61,9.

Prema istraživanju Erste banke, prodaja na Internetu blago je porasla u svim segmentima istraživanja i nastavila višegodišnji stalan rast. I dalje se onlajn najviše kupuju odeća, obuća i modni detalji, a procenat kupaca ovih proizvoda neznatno je porastao, sa prošlogodišnjih 35 na 36 odsto. Slede troškovi u vezi sa putovanjem, poput plaćanja smeštaja onlajn, sa 31 procentom. Na trećem mestu proizvoda koje građani kupuju onlajn putem su knjige sa 26 procenata.

Internet je prošle godine dnevno koristilo 72 odsto građana, dok je televiziju pratilo 69 odsto, radio stanice slušalo 37, dok je štampu – dnevnu, nedeljnu, periodičnu, pratilo 30 odsto stanovnika Srbije Internet je prošle godine dnevno koristilo 72 odsto građana, dok je televiziju pratilo 69 odsto, radio stanice slušalo 37, dok je štampu – dnevnu, nedeljnu, periodičnu, pratilo 30 odsto stanovnika Srbije

Preporučujemo da pročitate: Istraživanje: Fejsbuk i dalje najpopularniji, internet ispred televizije

29. oktobra 1969. godine poslata je prva elektronska poruka sa Univerziteta u Kaliforniji.

Na današnji dan 1969. godine u 22.30 časova u laboratoriji na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, prva elektronska poruka poslata je sa jednog kompjutera na drugi.

Poruka, koja se sastojala od jedne reči „login“, poslata je u celosti nakon sat vremena.

Tim činom je začet ARPANET (Research Projects Agency Network) i mreža iz koje će kasnije nastati internet je rođena.

Uprkos činjenici da je prvo slanje poruke propalo zbog pada sistema, 2005. godine je utvrđeno, da se dan u kom je poslata prva elektronska poruka, obeležava kao Međunarodni dan Interneta.

Internet „proslavlja rođendan“, 30. aprila, jer je tog datuma 1993. godine, CERN objavio da je napravio World Wide Web (www), besplatnu i dostupnu tehnologiju.