Najnoviji članci na blogu

Digitalni marketing: izazovi koji nas očekuju 2021.

Objavio , dana новембар 23, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing
digitalni marketing 2021

Viši stručnjaci digitalnog marketing navode kao osnovne oblasti poboljšanja u godini pred nama personalizaciju, performanse i segmentaciju, pokazuje najnovije istraživanje agencije Altimeter.

Istraživanje je obavljeno na uzorku od 476 viših marketing stručnjaka u oblasti digitala širom Severne Amerike, Evrope i Kine.

Kada su u pitanju ciljevi digitalnog marketinga, oni direktno oslikavaju sadašnju/nastupajuću ekonomsku krizu i ne čudi što ispitanici da su najvažniji ciljevi osvajanje novih korisnika i kupaca (40%) i povećanje prihoda od postojećih korisnika (39%), dok je tek na trećem mestu uspešno lansiranje novih proizvoda (34%). Veliki pad je vidljiv kada je u pitanju korisničko iskustvo, koje kao osnovni cilj vidi tek 14% digitalaca.

Kada su u pitanju oblasti u kojima će se raditi na unapređenju, čak 52% ispitanika navodi da je to personalizacija sadržaja, poruka i iskustava baziranih na različitim segmentima korisnika. Očekivano, 42% navodi da će raditi na poboljšanju sadašnjih digitalnih kanala (web, mobile, društvene mreže), dok 37% smatra da će unaprediti segmentaciju korisnika, što je indirektno prvi korak ka personalizaciji ponude.

Kada su u pitanju metrike uspeha kampanja digitalnog marketinga, većina (74%) će i dalje koristiti “klasične“ metrike angažmana korisnika (klikovi, podele sadržaja, komentari, prijave, itd.), dok će 68% ispitanika ocenjivati uspešnost svojih marketing kanala u celosti i isto toliko procenata ostvarivanje prihoda, što je još jedan pokazatelj da se vraćamo osnovnim postulatima poslovanja.

Najveće izazove digitalni menadžeri vide u kupovini ili integraciji najkorisnije internet marketing platforme (52%), zapošljavanje marketing talenata (51%) i skaliranje najboljih marketinških praksi u okviru odeljenja ili geografskih jedinica.

Pod uticajem krize, vidljiv je pad ulaganja u digitalne marketinške kanale u odnosu na 2019. godinu. I dok je prošle godine najveći broj kompanija ulagao između 30 i 50% u digitalni marketing, ove godine je taj procenat značajno niži i kreće se tek nešto više od 15%.

Kada je u pitanju organizacija digitalnih marketing timova, 38% ispitanika navodi da svaki proizvod ima svoj poseban digitalni marketing tim, 22% priznaje da se digitalci nalaze u okviru većeg marketing tima i dok 21% radi u okviru centralizovanog marketing tima koji obavlja sve funkcije, pa i digitalni marketing.

Najvažnije veštine koje se danas traže kod digitalnih stručnjaka su analitika podataka (42%), marketing automatizacija i softverska ekspertiza (39%), dizajn korisničkog iskustva (37%), grafički dizajn (33%) i video produkcija i obrada (32%).

Kada su u pitanju ulaganja u digitalne marketing kanale, čak 62% je povećalo svoja ulaganja u Facebook oglašavanje, zatim sledi mobile/in-app reklamiranje (58%), display oglašavanje (55%), video (49%), Twitter (47%), LinkedIn (46%) i plaćene oglase na pretraživačima (43%).

Celokupno istraživanje možete preuzeti putem prophet.com/pdf/the-2020-state-of-digital-marketing/