Najnoviji članci na blogu

Dominacija Instagrama, video-oglasi nastavljaju rast

Objavio , dana новембар 23, 2021 u kategoriji Društvene mreže
društvene mreže facebook instagram

Posle prilično bojažljivih budžeta tokom godine, brendovi su značajno povisili ulaganja u marketing u poslednjem kvartalu 2020. godine tako da su budžeti za oglašavanje na društvenim mrežama na globalu porasli čak 50,3% u odnosu na isto tromesečje prošle godine

S druge strane, interakcija sa brendovima opala je 5,4% na Facebook-u i 6,3% na Instagramu, dok cena video-reklame nastavlja da raste, pokazuje najnovije istraživanje.

Poslednji izveštaj Socialbakers-a, vodeće marketing platforme za društvene mreže pokazuje da, uprkos daljem ekonomskom uticaju pandemije COVID-19, kraj godine beleži ogroman rast, što se može opisati efektivnošću ovih mreža, ali i mogućoj želji brendova da potroše budžete koje su čuvali tokom (nesigurne) godine.

Kada su u pitanju dve najveće mreže iste kompanije, u poslednjem kvartalu 50 najvećih brendova beleži podatak da je broj pratilaca čak 39% bio veći na Instagramu u odnosu na Facebook – na godišnjem nivou, Instagram nastavlja da raste (11,3%), dok Facebook nastavlja da opada (-17,6%). Kada smo kod angažmana korisnika, Instagram donosi čak 21x više interakcija nego Facebook.

Ipak, prema podacima SocialBakers-a, čak 73,7% budžeta za oglašavanje na društvenim mrežama potrošeno je na glavnim tablama (eng. feed)

najvazniji feedovi društvenih mreža

Kada su u pitanju statistički podaci o oblastima u kojima je zabeležen rast, izdvajaju se alkoholna pića i kategorija prehrambenih proizvoda, što i nije čudno, s obzirom na stil života u karantinima.

U kategoriji interakcija od strane korisnika, najveći procenat beleži bez sumnje kupovina na internetu (prva kategorija na Facebooku), dok na Instagramu najveći procenat beleži kategorija Moda i odeća, dok je na drugom mestu generalno e-trgovina.

interakcije na društvenim mrežama

U oblasti tipova objava na dve najpopularnije mreže nije se praktično ništa promenilo – i na Facebooku i Instagramu dominiraju grafički materijali (70% i 66% respektivno), dok je na drugom mestu video (17% i 16%).

Celokupno istraživanje možete preuzeti sa adrese socialbakers.com/blog/social-media-trends-report-q4-2020