Najnoviji članci na blogu

E-trgovina konačno u zamahu od ove godine u Srbiji?

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Prodaja na Internetu
etrgovina

Protekla nedelja bila je veoma interesantna kada su u pitanju vesti iz jedne od oblasti elektronskog poslovanja i ukoliko planirate da značajnije investirate sredstva u svojoj kompaniji u razvoj internet trgovine, verujem da će vam biti interesantne

Kao grom iz vedra neba odjeknula je najava prvog čoveka Delta Holdinga, Miroslava Miškovića da će ovaj poslovni sistem, jedan od najvećih u jugoistočnoj Evropi investirati čak 100 miliona EUR u online trgovinu. Mišković je intervju dao urednicima štampanih medija povodom obeležavanja 30 godina ove kompanije.

“Mi smo ove godine, prateći svetske trendove, ušli u još jedan veliki biznis – onlajn trgovinu. To je biznis koji rade Amazon i Alibaba. Nova kompanija zvaće se Ananas i startovaće od leta ove godine. U taj posao investiraćemo 100 miliona evra u narednih nekoliko godina. Uzimamo svetski priznate stručnjake iz najboljih kompanija. Neki od tih ljudi već su u Beogradu. Oni će obučavati našu najjači ekipu koju smo mogli da sastavimo za taj biznis. Imamo veoma istaknute ljude iz Delte koji su posvećeni samo tom biznisu i veliki značaj pridajemo tom projektu.”

Nedeljnik (br. 473), od 4. februara

Kada pogledate javnu WHOIS bazu podataka RS domena, domen ananas.rs registrovan je sredinom prošle godine od strane kompanije ANANAS E-COMMERCE D.O.O. koja se nalazi na istoj adresi kao i kompanija Delta Holding.

S obzirom na istorijat i realizovane projekte, nema sumnje da stručnjaci kompanije smatraju da tržište internet trgovine na ovim prostorima ima potencijala za dalji rast i ovoliko najavljeno ulaganje trebalo bi da (konačno) donese značajniji zamah u celokupnu oblast. Glavna karakteristika domaćih e-commerce kompanija je ograničenost na teritoriju jedne države, carinske barijere, neinventivan menadžment i nedovoljna ulaganja u edukaciju i poverenje potrošača.
Postoji i značajan prostor za izgradnju jednog velikog igrača na polju elektronske trgovine koji bi zaokružio više država Balkana – veliki Amazon je u Evropi „stigao“ do Poljske, dok se saradnja sa velikom kompanija Alibaba, zdušno najavljivana od strane naših političkih predstavnika proteklih godina, odnosi za sada na turističku saradnju.

Izrada sajtova: Izrada, održavanje i vođenje internet prodavnica

Eurostat: korišćenje Interneta i e-trgovina u Evropi

Eurostat, statistički biro Evropske unije protekle nedelje objavio je izveštaj o stanju elektronske trgovine u zemljama Evrope.
Ono što je najvažnije u izveštaju je, da u pogledu korišćenja Interneta ne postoje značajne razlike od države do države i podaci pokazuju da je čak 79% stanovnika Srbije koristilo Internet tokom prošle godine.
Situacija je značajno lošija kada je u pitanju elektronska trgovina, gde je primetan ogroman jaz između država na severu i zapadu Evrope, u odnosu na balkanske države.
Pogledajte našu analizu izveštaja na stranici Samo 38% stanovnika Srbije kupovalo je na Internetu 2020.

Džef Bezos nije više direktor Amazona

I dok naš poznati privrednik ulazi na tržište e-trgovine, izgleda da se najpoznatiji svetski vladar trgovine na Internetu povlači.
Svet je iznenadila vest da se Džef Bezos, direktor kompanije povlači sa mesta izvršnog direktora i u pismu radnicima je obrazložio željom da se više posveti filantropskom radu. Prema Bloombergovom indeksu milijardera, Bezosovo bogatstvo iznosi oko 197 milijardi $, što je nešto više od 3x domaćih proizvoda države Srbije (BDP) i na drugom mestu po bogatstvu u Sjedinjenim državama, odmah iza Elona Muska čije je bogatstvo neverovatno poraslo od početka krize koronavirusa.
Podaci o Amazonu su zaista neverovatni – čak 5% celokupne trgovine u SAD odvija se putem ove mega platforme za internet trgovinu i čak 49% potrošnja u digitalnoj sferi 2018. godine bilo je izvršeno na nekoj od platformi Amazona.

e trgovina na amazonu

PCPress dodelio priznanja Top 50 nagrade za najbolje online stvari u 2020.

Časopis PCPRess dodelio je po 24. put Top 50 nagrade za najbolje online stvari u 2020. i u kategoriji e-prodavnica izdvojeni su projekti market.metalac.com (POBEDNIK), gbs.rs, jysk.rs, shoppster.com i sportvision.rs

Narucite odmah: Pokrenite reklamiranje na društvenim mrežama
Tehnicka podrška: Pozovite Kontakt centar