Najnoviji članci na blogu

EUrid obrisao preko hiljadu .eu domena zbog zloupotrebe

Objavio , dana новембар 22, 2021 u kategoriji Domeni
eu domeni eurid

U slučajevima kada neka tema zaokupi pažnju svetske javnosti, pored biznis mislilaca koji pokušavaju na pozitivan način da doprinesu, postoje i oni koji ovako nešto iskoriste sa ne baš najboljim namerama. Takav je slučaj i sa koronavirusom, nažalost

Najviši registar evropskih domena ekstenzije .EU, EUrid saopštio je da je bio prinuđen da isključi na hiljade internet domena zbog sumnjivih aktivnosti registranata ovih domena.

Kompanija za kontrolu i upravljanje .EU domenima saopštila je da je zbog sumnjivih transakcija započela kontrolu registracija domena koji u svom nazivu vode ili podstiču posete sajtova koji imaju veze sa respiratornom bolešću koja je napala čovečanstvo, koronavirusom.

Samo u prvom tromesečju registrovano je 3.489 domena koji se povezuju sa nekom tematikom vezanom za covid-19, od čega je 1.709 suspendovano jer su podnosioci registracija odbili da potvrde identitet, ili sajtovi sa .eu ekstenzijama nisu vođeni “sa dobrom namerom“.

U periodu od aprila do kraja septembra u slučaju čak 4.656 domena odložena je registracija dok se ne izvrše neophodne provere, od čega je samo četvrtina kasnije dobila dozvolu za registraciju, naveo je EUrid.