Najnoviji članci na blogu

Facebook, Instagram i Twitter suspendovali Trampa, Amazon ukinuo hosting Parleru

Objavio , dana 23 новембра, 2021 u kategoriji Marketing
usa amerika

U okviru nezapamćenog poteza u istoriji, najveće svetske društvene mreže privremeno su suspendovale naloge odlazećeg predsednika SAD, Donalda Trampa nakon katastrofalnih događaja na Kapitol Hilu, u sredu, 6. januara

Nikada u istoriji nije se desilo da najveće društvene mreže, inače u privatnom vlasništvu i listirane na berzi, suspenduju nalog nekog američkog predsednika, ali znajući istoriju njegovih tvitova tokom krize izazvane virosom koronavirusa i tokom kampanje za američke predsedničke izbore, ovakav potez je (neverovatan), ali i očekivan.

U svom obraćanju na blogu, direktor Facebooka, Mark Zukerberg naveo je da je rizik dopuštanja objavljivanja na ovoj društvenoj mreži i Instagramu jednostavno preveliki, s obzirom na trenutnu situaciju. U istom članku, Zukerberg objašnjava da su u Facebooku mišljenja da su poslednje objave Trampa nisu objavljene u cilju da se nasilje zaustavi.

Pročitajte više: Bajden pobeđuje Trampa, kaže Google

Možda najžešći udar Tramp je doživeo kada mu je Twitter, možda najbrža društvena mreža trenutno, suspendovala nalog i obrisala nekoliko tvitova. Iz kompanije Tviter su objasnili da je razlog za ukidanje naloga „rizik od daljeg podsticanja na nasilje“, a da je odluka doneta nakon „pažljivog razmatranja poslednjih tvitova sa naloga @realDonaldTrump“. Nije Trampov nalog jedini koji je obrisan. Brišu se i objave, a neki iz protesta sami odlaze sa društvenih mreža.

Podsetimo, Twitter je i ranije označavao neke tvitove američkog predsednika nepriličnim tokom korona-krize, dok su početkom avgusta morali zajedno sa Facebookom da obrišu i jedan video sa pogrešnim informacijama u vezi koronavirusa.

Pročitajte više: Bajden, Tramp i kampanje na Internetu

Nakon ovih vesti, suspendovani su nalozi i na društvenim platformama Twich, Snapchat, a servis za procesiranje online plaćanja Stripe, ukinuo je mogućnost uplata donacija Trampovoj kampanji.

Parler je društvena mreža na koju su ‘izbegle’ mnoge pristalice američkog predsednika Donalda Trampa nakon što su im suspendovani profili na ostalim društvenim mrežama. Zato što, kako navode, „podstiču na nasilje“ Gugl je iz svojih onlajn prodavnica izbacio mrežu Parler. Apple je zapretio da će je takođe izbaciti iz svog App Storea i poslednja vest je da je Amazon AWS hosting suspendovao pristup Parleru, zbog toga što čak 98% naloga podstiču nasilje, kako je navela kompanija Amazon.

Parler je društvena mreža slična Twitteru, osnovana 2018. godine i naročito popularna među pristalicama republikanskog predsednika.

Kakve će posledice ovi potezi imati na demokratičnost i otvorenost Interneta, tek nam ostaje da vidimo nakon svih ovih događaja i trenutne političke krize u Sjedinjenim državama. Ono što je sigurno je da će većina društvenih mreža, naročito Twitter, koji se pokazao najdemokratičnijom, ali i najbržom mrežom za širenje (dez)informacija, morati da pojača kontrolu, mehanizme i procese protiv širenja mržnje, nasilja i lažnih informacija.

Naručite odmah: Pokrenite reklamiranje na društvenim mrežama
Tehnička podrška: Pozovite Kontakt centar