Najnoviji članci na blogu

Food blogeri: ideje za sadržaje na mrežama

Objavio , dana јул 3, 2022 u kategoriji Društvene mreže, Internet poslovanje, Optimizacija sajta
ideje za food blog

Jedna od najčešćih oblasti koje redovno pratim kada su u pitanju objave na društvenim mrežama sigurno je hrana i ugostiteljstvo. Šta kuvati, kako iskoristiti neke interesantne namirnice, s čim eksperimentisati i kako se zasladiti – samo su neka od čestih pitanja, ukoliko ste po prirodi hedonista.

Podaci sa društvenih mreža pokazuju da je hašteg #food među najpopularnijim na Internetu sa neverovatnih 250 miliona objava na mrežama. Ovo je zaista impresivna brojka koja pokazuje koliko je hrana važan sastavni deo naših života, ali i koliko su food blogeri vredni u objavljivanju svojih sadržaja.

Ovo takođe i pokazuje koliko je Instagram kao društveni kanal i mreža sa preovladavajućim grafičkim sadržajima, doprineo popularnosti hrane na Internetu.

Šta je potrebno da biste bili uspešan food bloger

Prvenstveno, da budete dobar kulinar. Postoji ogroman broj food blogera, YouTube kanala i TikTok profila korisnika koji objavljuju sadržaje, ali prvenstveno morate da budete dobar i talentovan ljubitelj i uživalac u hrani. Morate da budete esteta, jer se radi o hrani i da utičete na svoje pratioce koliko je estetika bitna u kulinarstvu. Kreativnost je veoma važna osobina, jer hrana i namirnice omogućavaju toliko mnogo kreativnih načina da budete drugačiji i privučete nove hedoniste. Morate da poznajete internet tehnologije, budete dobar video-producent i snimatelj (apsolutno se i podrazumeva da imate tim ljudi koji radi sa vama) i internet marketing menadžer. I morate da budete konzistentni, istrajni i strpljivi.

Kako izabrati strategiju food bloga ili food vloga

Kao što rekoh, danas postoji ogroman broj sadržaja u oblasti kuliranstva tako da je potrebno napraviti ozbiljnu analizu konkurencije i sadržaja na Internetu. Pored toga što ćete kao food bloger imati konkurenciju u vidu drugih blogera, veliki broj proizvođača hrane aktivno objavljujete sadržaje – neke kompanije to rade savršeno, kao npr. italijanska Barilla, dok su neke praktično robovi PR agencija i vidljivo je potenciranje na kvantitetu, a ne kvalitetu objava.

Pored navedenih, postoji značajan broj specijalizovanih portala, kao i portala sa klasičnim news sadržajima kojima je cilj jedino dostizanje optimizacije određenih ključnih reči.

Da li ćete postati food bloger za sve, veganski food bloger, putopisni food bloger, food bloger uz oblasti slatkiša, ili nešto drugo – morate da definišete pre početka samog rada.

Evo predloga najčešćih sadržaja na društvenim mrežama ukoliko želite da budete aktivan i prepoznat food bloger.

Recepti

Jedna od najtraženijih ključnih reči na srpskom Internetu. Domaći recepti, najbolji recepti, torte recepti, recepti čorbe, recepti kolači, recepti za ručak, recepti piletina, itd, u velikom broju slučajeva je pojam “recepti“ sastavni deo upita na pretraživačima. Isproban, kvalitetan recept sa definisanim merama sastojaka, dobro snimljenim/opisanim koracima pripreme, jednostavan i nikako ne komplikovan, sa uvek dostupnim sastojcima. Ovo je recept za uspeh.

Recepti sa naglaskom na određenom sastojku

Veoma popularni sadržaji odnose se na fokusiranje na određeni sastojak, npr. upravo je sezona tikvica i u narednom videu izdvojeni su neki od recepata sa ovim popularnim povrćem. Najvažnije je da imate osećaj za vreme objavljivanja određenih sadržaja – ukoliko je sezona lubenica u julu i avgustu, snimićete video-recept malo pre ovog perioda i sigurno nećete snimati npr. tokom zime. Na nekim portalima uopšte ne vode računa o ovim stvarima, što može veoma da iritira posetioce.

Recepti sa naglaskom na određenu vrstu namirnica / jela

Ukoliko ste ekspert ili samo ljubitelj određene vrste jela, takođe treba da razmislite o otvaranju svog specijalizovanog YouTube kanala ili Instagram profila. Npr. Vincenzo’s Plate je sadržaj na društvenim mrežama koji je namenjen ljubiteljima italijanske kuhinje, a Vincenzo je neko ko bez i malo zadrške komentariše i tuđe recepte.

Saveti, sugestije i greške

U pauzama između vaših recepata veoma je korisno objaviti i malo drugačiji sadržaj, a nema ništa bolje nego podeliti korisne savete ili ukazati na neke greške prilikom pripreme određenih recepata. Naročito su zanimljive kuhinjske “cake“, male tajne velikih majstora kuhinje koje mogu značajno da olakšaju spremanje ukusnih jela.

Zdravstvene prednosti određenih namirnica

Svakoga će privući sadržaj koji opisuje zdravstvene prednosti konzumiranja određenih namirnica. Ne postoji voće ili povrće koje u sebi ne sadrži određenu količinu korisnih i značajnih sastojaka i njih treba posebno izdvajati u okviru određenih objava.

Gastro-blog u vidu putopisa

Region Balkana je zaista bogat različitim jelima i gastronomskim uživanjima i neretko se dešava da se interesantna jela sasvim drugačije spremaju u dva susedna sela. Najjači uticaj na naše podneblje sigurno je imala turska kuhinja, a večiti vicevi koji se prepričavaju su da li je burek sa mesom ili sirom, i da su knedle ili gomboce sa šljivama.

Ukoliko ste ljubitelj putovanja, možete da spojite ukusno i korisno i da putujete i uživate u različitim jelima širom sveta. Jedan naš poznati gastronom izgradio je svoj uspešan brend, posećujući različite delove Srbije i isprobavajući slasna jela.

Kako pokrenuti svoj gastro-blog

Ukoliko ste definisali ideju, napravili svoj marketing plan, predlažemo da nas kontaktirate kako biste uspešno zakoračili i u svet internet resursa potrebnih za vaše medijsko kulinarstvo. Preporučujemo da osmislite internet domen, izaberete željeni web hosting paket i pošaljete nam predlog projekta za izradu veb-sajta i internet marketing kampanje.

Najpopularniji internet domeni za gastro-blogere

Registracija .WINE domena
Registracija .BLOG domena
Registracija .COFFEE domena
Registracija .BEER domena
Registracija .PIZZA domena