Najnoviji članci na blogu

Francuski .FR domen obeležio 35. godišnjicu

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Domeni
francuski FR domen

Francuski .FR najstariji je internet domen u svetu i nedavno je obeležio 35. godišnjicu postojanja

Kako navodi Afnic, nacionalni francuski operater .fr domena, ovaj domen je rezultat 35-to godišnje tehničke superiornosti i jedan od pionira u digitalnoj solidarnosti i digitalnoj transformaciji francuske ekonomije.

U našoj ponudi: Registracija .FR domena

Sa 3,82 miliona registrovanih .FR domena do septembra 2021. godine, francuski ccTLD (Country Code Top Level Domain) je jedan od najdinamičnijih nacionalnih internet domena u svetu, sa udelom na domaćem tržištu od 38%, iza neprikosnovenog .COM domena (44%).

2. septembra 1986. godine, .FR je prvi put definisan u INRIA (Nacionalni institut za istraživanja u digitalnoj nauci i tehnologiji) i od tada bio korišćen uglavnom u akademske svrhe. Godine 1997, kako je broj korisnika i prodavaca .FR domena rastao, INRIA io Ministarstvo industrije, telekomunikacija i istraživanja Francuske kreirali su Afnic, koji je preuzeo administraciju .FR domena.

Prvo je domen bio rezervisan za francuske kompanije i tek 2004. godine postaje dostupniji, bez gubljenja pouzdanosti. Ekstenzija je otvorena za individualce 2006. godine i aktivno je uključen u procese digitalne transformacije Francuske.

.FR domen trenutno distribuira preko 400 registara širom sveta, dostupan i pouzdan.

Od svakog registrovanog .FR domena, Afnic donira 90% profita projektima digitalnog razvoja širom Francuske putem Afnic fondacije. Samo u 2020. godini, preko milion evra distribuirano je za 69 projekata u 13 regiona, kao i u francuskim kolonijama Gvadalupeu, Gijani and Martiniku.

Ponuda evropskih domena: Specijalna ponuda – evropski domeni
Tehnicka podrška: Pozovite Kontakt centar