Najnoviji članci na blogu

GIMP napunio 25 godina

Objavio , dana новембар 22, 2021 u kategoriji Grafički dizajn
gimp

Kada je u pitanju obrada fotografija, neprikosnoven na tržištu je i dalje Adobe-ov Photoshop, ali ne mali broj profesionalaca, naročito onih koji koriste operativni sistem Linux, koristi ozbiljnu, kvalitetnu alternativu – GIMP

„25 godina kasnije, svet je definitivno drugačije mesto. Glasnije, bučnije, zahtevnije. Definitivno manje sigurno. Ali i dalje puno topline i ljudskosti. Videli smo talase koji su udarali stene GIMP-a“, naveli su inženjeri ovog programa, uz želju da tiho obeleže (prvih) 25 godina ovog programa.

I dok danas na tržištu postoji značajan broj programa i online aplikacija za obradu grafike, GIMP (eng. GNU Image Manipulation Program) je tokom proteklih četvrt veka polako sticao popularnost.

Registracija domena – za dizajnere
Najpopularniji svetski domeni za dizajnere su:
.DESIGN
.GALLERY
.PHOTO
.PHOTOGRAPHY
.PICS

GIMP je open source softver, što znači da svaki korisnik može menjati menjati programski kod shodno svojim potrebama i što je najvažnije, potpuno je besplatan.

Ono što je bio najveći problem GIMP-a – interfejs – ispravljeno je tokom godina i sada program veoma podseća na svog najvećeg takmaca, Photoshop.

GIMP možete preuzeti na sledećoj stranici.