Najnoviji članci na blogu

Google Ads proslavio 20. rođendan

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing, Oglašavanje na Google-u
google ads 20 godina

Ukoliko bismo potražili neku reč da opišemo Google-ov Ads sistem za oglašavanje, ne znam da li bi gigant bila odgovarajuća, ali internet usluga koja godišnje generiše 135 milijardi $ (podaci iz 2019. godine, više od 2x bruto domaća proizvoda Srbije) zaista deluje ekonomski zastrašujuće.

Prodaješ ekskluzivnu garderobu? Nema problema, zakupi reči Prada, Dior, Fendi, Versace. Radiš biznis planove klijentima za IPARD programe? Zakupi reči ipard, poljoprivreda, biznis plan, poljoprivredno domaćinstvo. Otvorili ste lanac butika u celoj Srbiji? Pusti video o njima na Youtube-u. I još mnogo drugih načina oglašavanja…

U svrhu obeležavanja 20-godišnjice ove platforme, Google je predstavio #20stories20years, 20 priča o preduzetnicima i društvenim akcijama kojih ne bi bilo bez korišćenja AdWords-a.

Google Ads oglasi – vođenje vaših internet kampanja

Google Ads je nastao pre 20 godina kao Google Adwords i to kao oglasna platforma za premijum sponzorstva i u tom programu je učestvovalo tek 350 oglašavača. Možda prava istorija počinje u februaru 2002. godine, kada je predstavljen aukcijski sistem po kojem oglašavači sami predlažu cene koje su spremni da plate za CPC oglašavanje (eng. cost-per-click, danas najpopularniji vid oglašavanja).

U maju 2003. godine predstavljen je program Google Adsense, putem kojeg su webmasteri širom sveta ostvarili značajne zarade – webmasterima je omogućena prijava na sistem Adsense i dozvoljeno postavljanje oglasnih prostora na njihove sajtove. Oglašavači se povećavali eksponencijalnom brzinom, vlasnici sajtova zarađivali, a Google zarađivao od provizija. Uostalom, taj model nije promenjen ni danas.

U novembru 2005. godine predstavljen je Google Analytics, jedan od najboljih alata za praćenje statistika poseta sajtovima pa je tako praktično omogućeno oglašavačima da prate efektivnost svojih kampanja.

U aprilu 2007. godine, Google kupuje kompaniju DoubleClick, čime objedinjuje kampanje zakupa klikova i kampanje prikazivanja oglasnih bannera.

U martu 2010. godine predstavljen je Google Remarketing, kao veoma korisna opcija u okviru samih kampanja.

U februaru 2016. godine, Google uklanja oglase iz desne kolone svog pretraživača, pripremajući se tako za ono što sledi – potpunu dominaciju mobilnih telefona.

U avgustu 2017. godine, Adwords je predstavio landing pages, opciju putem koje vlasnici sajtova mogu videti kako se ponašaju njihove ulazne stranice (u različitom kontekstu, možemo zvati i prodajnim stranicama).

U junu 2018. godine, Google AdWords postaje Google Ads.

https://youtube.com/watch?v=9HcULiL8K98google