Najnoviji članci na blogu

Google Analytics 4: nova generacija analitike sajtova

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing, Oglašavanje na Google-u
google analytics

Google je sredinom oktobra ove godine predstavio četvrtu verziju svoje web aplikacije Google Analytics 4 ili GA4 sa osnovnim naglaskom na unapređenje analitike ponašanja korisnika, potrebe za efikasnijim rezultatima i usled novih regulativa u oblasti zaštite privatnosti

Ova verzija dugoočekivane platforme izgrađena je pod App + Web sadržajima i ono najvažnije što donosi je korišćenje principa mašinskog učenja (eng. machine learning) kako bi se efikasnije prikupili podaci.

Zašto je Google izabrao ovaj pristup analitici

Do sada, Google Analytics je radio na principu preuzimanja kolačića u okviru internet pregledača posetioca prilikom posete sajtu. Kolačići predstavljaju paket podataka uz pomoć kojih sajt ‘pamti’ informacije o posetiocu, dok napredniji kolačići snimaju informacije o posetiocima, njihove osobine i kako vrše interakciju sa sajtom.
Kolačići su kao tehnologija bili široko prihvaćeni na Internetu, ali generalno, donosili izvesni rizik gubljenja privatnosti podataka.

Tada je Evropska unija 2011. godine donela zakon kojim je omogućeno posetiocima sajtova da sami odaberu, da li prihvataju ili ne kolačiće. Direktiva 2009/136/EC odnosi se na sve države članice Evropske unije i prema njoj, sajtovi moraju da:
– obaveste posetioce da koriste kolačiće
– objasne posetiocima čemu služe kolačići
– objasne posetiocima za šta će koristiti njihove podatke

Procitajte više: Kako da pratite statistike posećenosti u cPanelu

Ono što je takođe naređeno vlasnicima sajtova je, da moraju posetiocima da omoguće neku vrstu pozitivne reakcije – da sami potvrde, da se slažu da sajt može da prikuplja kolačiće

Ovo praktično znači da, ukoliko posetilac ne dozvoli preuzimanje kolačića, informacije o njegovoj poseti neće biti zabeležene, ili nedovoljno reprezentativne u prikazu Google analitike.

Na scenu stupa veštačka inteligencija

Genijalci u kompaniji Google shvatili su da moraju da unaprede svoj paket za analitiku podataka kako bi ostali lider na ovom tržištu. Google je implementirao napredne tehnike mašinskog učenja u Google Analytics 4 koje automatski detektuju trendove u podacima o sajtu.
Ova kompanija je oduvek bila lider u oblasti mašinskog učenja, koje je neka vrsta veštačke inteligencije, tako da ovo unapređenje nije veliko iznenađenje i veoma korisno u budućnosti.

GA4 ima ‘znanje’ da predvidi ponašanje posetioca i buduće akcije. Kako su naveli, Google-ovci će nastaviti da uvode prediktivnu metriku, kao što je primer da GA4 može da predvidi prihod sajta, određene grupe korisnika. Nije potrebno objašnjavati koliko ovo znači za konverzije na samom sajtu.

Korišćenje Google analitike

Stručnjaci internet giganta preporučuju web menadžerima da GA4 naloge definišu zajedno sa već postojećim Google Analytics implementacijama, čime će dobiti trenutno najpouzdaniji set podataka.
Nemojte još da gasite ranije naloge u analitici jer npr. GA4 izveštaji ne prikazuju Category, Action i Label atribute.

Dublja integracija sa Google Ads uslugom

Ono što je logično je da će GA4 imati mnogo širu integraciju sa Google Ads uslugom, kao i nešto što Google navodi da su oglašavači dugo tražili, a to je opcija metrike konverzija sa YouTube-a.

Instalacija Google analytics 4

Za postojeće sajtove u Google analytics paketu, kliknite na Admin karticu i pod opcijom Property imate taster Upgrade to GA4. Kliknite na Get Started u okviru I need to Create a New Google Analytics 4 Property.

kako da instalirate google analytics 4 paket

Ukoliko koristite gtag.js tag na vašem sajtu, prikupljanje podataka možete obeležiti koristeći postojeći tag na vašem sajtu.

kako da instalirate google analytics 4 paket ako imate gtag js datoteku

Ukoliko koristite Google Tag Manager, idite na Google Tag Manager nalog, kreirajte novi tag i obeležite Google Analytics: GA4 Configuration, kopirajte svoj ID koji možete pronaći u okviru Data Strams opcije. Selektujte All pages, objavite tag i snimite izmene.

kako da instalirate google analytics 4 paket