Najnoviji članci na blogu

Google pokrenuo nadogradnju osnovne pretrage

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta
google unapredio core update

Na zvaničnom Twitter nalogu Google je prošle srede objavio da je pokrenuta nadogradnja osnovnog pretraživačkog sistema

Podsetimo, Google je 20. aprila odložio uvođenje svog Page Experience algoritma za mesec dana.

Ovo praktično znači da bi vlasnici sajtova i SEO stručnjaci trebalo već da su svedoci promena rangiranja web stranica na njihovim sajtovima.

Unapređenje algoritma predstavlja najvažniju nadogradnju Google pretrage koju smo svi sa nestrpljenjem čekali s obzirom na uvođenje Core Web Vitals metrike. Ova najnovija metrika ocenjivanja performansi sajtova uvodi tri osnovna elementa: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) i Cumulative Layout Shift (CLS).

Na zvaničnoj stranici Google-a za programere navodi se da fokus unapređenja treba postaviti na sadržaj internet stranica. Prilikom ocenjivanja sadržaja, Google-ov algoritam rangiranja rezultata pretraživanja ocenjuje da li sadržaj donosi autentične informacije, izveštaje ili istraživanja; da li je taj sadržaj nešto bi krajnji korisnik želeo da sačuva u svom obeleživaču linkova, podeli na društvenim mrežama ili pošalje nekome; da li sadržaj predstavlja kompletan i suštinski opis navedene teme; da li naslov sadržaja dovoljno opisuje šta da posetilac očekuje na internet stranici, itd.

Preporuke za vlasnike sajtova

Kao što sam već pisao na blogu, Core Web Vitals parametre vlasnici sajtova i administratori mogu metiri putem različitih Google alata i web servisa, a nedavno je ova kompanija predstavila i Page Experience izveštaj u okviru kojeg se jednostavno parametri mogu pratiti putem Google Search Console.

Dalja optimizacija sajtova za pretraživače i savet da izvrše analizu sajtova i investiraju u optimizaciju sadržaja, ostaju kao preporuke za unapređenja u budućem periodu.

Takođe, nadogradnja sistema protegnuće se i na jul 2021. kako je najavio Google.

BiznisCentar ponuda: Pokrenite reklamiranje na društvenim mrežama
Pročitajte više: Google uvodi Core Web signals: počinje trka za milisekundama
Tehnicka podrška: Pozovite Kontakt centar