Najnoviji članci na blogu

Google predstavio MUM

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta
google mum

Čuveni Gaj Kavasaki jednom prilikom je izjavio da se „Google bavi pronalaženjem dobrih stvari“ i najnovijim izmenama algoritma, DOBRE stvari dolaze još više do izražaja

Zaposleni u kompaniji Alphabet, u čijem je vlasništvu Google, bili su ovih pandemijskih nekoliko godina veoma vredni i osmislili i realizovali nekoliko zanimljivih unapređenja, među kojima su izmene title tag-a, Page Experience nadogradnja i Core Web Vitals parametri, toliko puta spominjani. Međutim, od prošle nedelje, stiže nam nešto najnaprednije do sada – MUM algoritam.

MUM, skraćenica za Multitask Unified Model, nova je Google tehnologija veštačke inteligencije za efikasnije razumevanje upita pretraživanja koje korisnici postavljaju na pretraživaču, čak i kada koriste precizne i artikulisane reči ili fraze.

Google MUM prvi put je predstavljena na Google I/O konferenciji u maju, kada je viši potpredsednik kompanije, Prabhakar Raghavan prikazao njene mogućnosti i prepoznavanje jezika na kojem je upit napisan. MUM je nastavak čuvenih algoritama BERT i SMITH, i za najnoviju tehnologiju, zvaničnici navode da je „1000 puta snažnija u odnosu na BERT“ (pišući ovo, u glavi mi se pojavljuju slike iz filmske sage o Terminatoru).

Cilj najnovije tehnologije je smanjenje broja upita/pitanja koja su potrebna da bi korisnik došao do odgovora, dati korisnicima bolje performanse i rezultate i razviti sveobuhvatnije razumevanje informacije koje dobijamo sa Google-a.

Google je prošle nedelje najavio redizajn Google Search-a korišćenjem MUM algoritma i na ovaj način bismo trebali da počnemo da pretražujemo već početkom 2022. godine.


Potrebna vam je optimizacija vašeg sajta?
Pozovite naš Kontakt centar

Promene koje donosi Google MUM

  • Prva izmena odnosi na novi način pretrage uz pomoć fotografija, biće direktno integrisana u Google Lens i omogućiće korisnici da pretraže direktno nešto što se nalazi na samoj fotografiji, da pronađu željeni deo fotke ili zatraže više informacija o nečemu što je na fotki
  • Druga izmena odnosi se na „things you should know“ o određenoj temi koju pretražujete. Google će prikazivati sveobuhvatnije informacije, s više aspekata s namerom da pronađete željenu informaciju direktno u okviru jednog pojedinačnog snippet-a rezultata pretrage
  • Jedna od izmena odnosi se i na video-klipove i zahvaljujući MUM-u, Google ne samo da će analizirati koje tu teme na koje se odnosi video, nego će prikazivati i linkove ka korisnim stranicama koji će omogućiti sveobuhvatan prikaz tema na ekranu. Takođe, biće prikazivane i slične teme.

Šta Google MUM donosi vlasnicima sajtovima i SEO specijalistima

Kao što napisah u podnaslovu bloga, Google-ova filozofija nagrađivanja dobrih sadržaja, dobrih sajtova i kvalitetnog rada SEO eksperata, nastaviće se i novom tehnologijom. Pošto nova AI tehnologija predstavlja maksimalno unapređenje tehnologije razumevanja sadržaja, SEO specijalisti mogu da nastave sa unapređenjem sadržaja i stvaraju maksimalno optimizovane web stranice.

Google MUM – video o najnovijoj tehnologiji

Narucite odmah: SEO optimizacija sajta za vlasnike sajtova
Tehnicka podrška: Pozovite Kontakt centar