Najnoviji članci na blogu

Izrada sajtova: statistika je kao bikini

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Web dizajn
dizajn

Kada se setimo čuvene izreke našeg TV komentatora, u nekim oblastima sporta gotovo je sigurno tako, ali kako stvari stoje kada su u pitanju izrada i razvoj sajtova? Evo nekoliko statističkih podataka.

Ukoliko ste ove godine planirali da otpočnete proces izrade novog sajta ili redizajn postojećeg, sigurno će vam ove sledeće statistike pokazati značaj ovog vida digitalizacije svog poslovanja.

Statistike koje je u okviru infografike objedinio sajt UK Web Host Review:

75% korisnika ocenjuje firmu kredibilnošću sajta

Koliko je važan dobar sajt u današnje vreme, pokazuje podatak iz jednog istraživanja da čak tri četvrtine posetilaca ocenjuje firmu na osnovu toga kako njen sajt izgleda, funkcioniše i odgovara na zahteve korisnika.

53% posetilaca mobilne verzije sajta odlazi nakon 3 sekunda

Brzina učitavanja sajta danas je od ekstremne važnosti. Više od polovine posetilaca mobilnog sajta napustiće ga ukoliko se stranica ne učita za tri sekunde. Što je sajt sporiji, to je stopa napuštanja sajta sajta viša.

59% posetilaca (naravno) preferira lepo dizajnirane sajtove

I dok 41% preferira jednostavan dizajn, 59% posetilaca želi da pristupa lepo dizajniranim sajtovima.

86% želi da pronađe informacije na sajtu o proizvodima i uslugama

Kada posetite neki sajt, koje informacije želite da pronađete? Istraživanje pokazuje da 86% posetilaca traži informacije o proizvodima i uslugama, i preporuka je da ovakvi sadržaji budu što lakši za pronalaženje na sajtu.

Tek 1% klikne na slajdere

Kreiranje perfektne landing stranice nije jednostavno i podatak da tek 1% posetilaca vrši neki vid interakcije sa slajderima grafike, dovoljno pokazuje da oni nisu preporučljivi za postavljanje na sajt.

94% posetilaca “ne veruje“ zastarelim sajtovima

Skoro maksimalan broj posetilaca (94%) jednostavno ne voli zastarele sajtove kojima je potreban redizajn kako bi išli u korak sa trendovima dizajna.

70% malih preduzeća ne uspeva da “natera“ posetioca na neku akciju

Od promotivnih ponuda, newslettera i specijalnih akcija, podaci pokazuju da čak dve trećine malih preduzeća ne uspeva posetioce da dovede do akcija – bilo da je u pitanju kupovina, prijava na newsletter, preuzimanje nekog uputstva u PDF fotmatu i sl. Pravilno planiranje izrade sajta mora da bude sa jednim ciljem – da potencijalni kupac/korisnik uradi na sajtu ono što vi želite.

50% prihoda internet prodavnica dolazi putem mobilnih kupovina

Ukoliko vaš sajt nije prilagođen za mobilne uređaje, gubite željeni prihod jer podaci pokazuju da se polovina kupovina u internet prodavnicama izvršava putem mobilnih uređaja.

Kako posetioci formiraju mišljenje o vašem sajtu

Podaci pokazuju da je posetiocima potrebno samo 0,05 sekunda da formiraju mišljenje o dizajnu koji je pred njima.

44% odlazi sa sajta ukoliko ne pronađe kontakt informacije

Ukoliko na vašem sajtu ne pronađe informacije kako da vas kontaktira, 44% posetilaca će otići sa sajta.

Sporo učitavanje sajta dovodi do odlaska 39% posetilaca

Sporo učitavanje sajta zna da bude prilično frustrirajuće i dovede do odlaska čak 39% posetilaca. Optimizacija slika danas je osnova web dizajna.

10 sekunda da impresionirate posetioca

Kada posetilac dođe na vaš sajt, imate oko 10 sekunda da ga impresionirate pre nego što se odluči za odlazak sa sajta. Kada dizajnirate sajt, cilj je da posetioca zadržite što duže na sajtu.

Dva od tri minuta online odnose se na mobilne uređaje

Čak 2/3 poseta sajtu dolazi sa mobilnih uređaja i zato je od velike važnosti dizajn prilagođen mobilnim uređajima.

Google obožava video-sadržaje

Statistika pokazuje da je video sadržaj najpopularniji sadržaj na Internetu i sajt koji sadrži video ima čak 53x verovatnoću da će se naći na prvoj stranici Google-a.

Nabrajanja/liste kao sadržaj koji privlači posetioce

Liste predstavljaju sadržaj sajta koji najefikasnije privlači pažnju posetilaca pa tako čak 70% čita navedene sadržaje na sajtu.

15 Website & UX Statistics of 2018-2019 [INFOGRAPHIC] - An Infographic from UKWebHostReview

Embedded from UKWebHostReview