Najnoviji članci na blogu

Joomla obeležila 16. rođendan najnovijom verzijom

Objavio , dana новембар 24, 2021 u kategoriji Web hosting
joomla

Iako neprekidno gubi bitku na tržištu content management systema od WordPress-a, postoji i dalje ozbiljan broj korisnika i web administratora koji ne odustaje od ovog CMS-a.

Posle devet godina razvoja, Joomla organizacija je konačno predstavila verziju koja će značajno unaprediti ovaj skoro već zaboravljeni CMS.

17. avgusta ove godine Joomla je obeležila 16 godina postojanja ovog cms-a predstavljanjem najnovije osnovne verzije, Joomla 4.

U prvim godinama našeg poslovanja imali smo značajan broj web dizajnera i web administratora koji su koristili Joomla paket za upravljanje sajtovima, ali se njihov broj godinama smanjivao jer su korisnici prelazili „kod konkurencije“ i započinjali korišćenje daleko popularnijeg WordPress-a.

WordPress i dalje žestoko grabi ka polovini svetskog tržišta content management system-a što bi moglo da se desi možda već naredne godine. S druge strane, na zvaničnoj Joomla stranici navedeno je da i dalje 10% web administratora koristi ovaj sistem za upravljanje sajtovima.

Najvažnija unapređenja nova Joomla 4 verzije

  • Joomla4SEO – ugrađena optimizacija za pretraživače u stranicu i u osnovni izvorni kod, nisu potrebne dodatne nadogradnje
  • Joomla4Design – novi administratorski interfejs daje čist i jednostavan pristup promenama sadržaja i izgledu web stranice
  • Joomla4Speed – unapređene performanse
  • Joomla4Search – ugrađen pretraživač za pretragu sadržaja
  • Joomla4Workflows – ugrađen organizator za kreiranje i objavljivanje sadržaja
  • Joomla4Accessibility – izgled, kontrast i infrastruktura imaju ugrađenu pristupačnost (WCAG 2.1)
  • Joomla4Security – dobro napisan, maksimalizovan po svim osnovama obezbediće maksimalnu bezbednost i oduvratiti hakere
  • Joomla4Emails – prilagodljivi email predlošci za upozorenja i obaveštenja generisani od strane samog CMS-a
  • Joomla4Multilingual – ugrađena podrška za višejezični sadržaj i duga lista već podržanih prevoda stranih jezika (trenutno nema srpski)

Kako su najavili organizatori Joomla zajednice, unapređenja ovog CMS-a od sada se planiraju svakih šest meseci i već značajna unapređenja najavljena su za verziju 4.1 i 4.2.

Minimalna verzija PHP-a potrebna za najnoviju verziju „skočila“ je sa PHP 5.3 na 7.2, sa podrškom za PHP 8.x, koristeći moderne strukture programskih jezika. Joomla 4 koristi izabrane delove mnogih popularnih biblioteka, kao što su Composer, Symfony, Doctrine, Bootstrap 5, moderan Javascript i odbacuje starije biblioteke kao što je JQuery.

Joomla 4 verziju paketa možete preuzeti putem stranice www.joomla.org/4/en/ i pozivamo vas da nam pošaljete svoja mišljenja i komentare u vezi najnovije verzije.

Joomla CMS možete instalirati direktno iz cPanela bilo kog svog BiznisCentar web hosting paketa.