Najnoviji članci na blogu

Kako DNSSEC povećava bezbednost

Objavio , dana 22 новембра, 2021 u kategoriji Domeni
dnssec

Implementacijom DNSSEC-a korisnici naziva domena mogu da spreče mnoge sajber napade, da zaštite korisnike svojih internet servisa od krađe novca i podataka, a sebe od gubitka reputacije i poverenja.

DNSSEC je bezbednosno proširenje DNS-a i važan element povećanja ukupne bezbednosti na internetu.

Razmišljajući kako da se što bolje obezbede od sajber napada, fokus firmi i pojedinaca je zaštita sistema i aplikacija korišćenjem fajrvol uređaja, strogim pravima pristupa, jakim lozinkama i antivirus softverima. Međutim, malo njih razmišlja o zaštita DNS servisa i naziva domena koji koriste za svoje veb-sajtove i razmenu e-pošte.

Registracija domena
Registrujte željene domaće, evropske, biznis i internet domene iz različitih kategorija

DNS je osnovni internet servis koji omogućava da korisnici interneta upotrebljavaju tekstualne adrese, koje se lako pamte, a da se njihovi računari ipak povežu sa željenim servisima. Sa druge strane, arhitektura DNS-a i nedostatak bezbednosnih mehanizama, predstavljaju osnovu za mnoge sajber napade, što sajber kriminalci poslednjih godina obilato koriste.

Rezultat takvih napada je često krađa ličnih i poslovnih podataka, krađa brojeva kreditnih kartica, realizacija uspešnih fišing (phishing) napada, širenje zlonamernih programa, kao i mnogi drugi načini zloupotrebe, zavisno od kreativnosti i ciljeva napadača.

Od početka godine ova tehnologija je dostupna i za srpske nacionalne internet domene. RNIDS je u skladu sa svojim opredeljenjem da aktivno učestvuje u podizanju bezbednosti srpskog i globalnog internet prostora, omogućio da nazivi domena u okviru .RS i .SRB domenskih prostora mogu biti zaštićeni upotrebom DNSSEC-a.

(Foto:Background psd created by rawpixel.com – www.freepik.com)