Najnoviji članci na blogu

Kako se New York Times uz pomoć SEO-a bori protiv konkurencije

Objavio , dana 24 новембра, 2021 u kategoriji Optimizacija sajta
new york post optimizacija seo

Kada izgovorimo New York Times, velika većina ljudi pomisliće na objektivnost, istinitost, kritičko mišljenje i pouzdanost

Medij kakav treba da bude, medij kakvih bismo mnogo više voleli da imamo na našim prostorima.

Tokom dužeg niza godina, New York Times se transformisao iz štampanog medija u jednog od najvećih news portala na globalnom nivou i savladavanje kvalitetnog digitalnog prisustva i osvajanje prvih mesta u organskim pretragama ključnih reči predstavlja rezultat timskog rada.

U okviru jednog webinara kompanije Botify, koja razvija platformu za analitiku web podataka, gostovala je SEO direktorka New York Times-a, Kristin Liang i predstavila neke od osnovnih karakteristika SEO strategije ove kompanije (webinar možete gledati nakon ispunjavanja formulara na adresi lp.botify.com/en-us/webinar/how-the-new-york-times-wins-at-seo). Inače, Kristin je bivša SEO direktorka za globalno poslovanje HuffPost-a, čijeg se fantastičnog uzleta sećamo od pre desetak godina.

Kada su u pitanju sajtovi sa milionima linkova, Kristin izdvaja da je tehnička osnova sajta na prvom mestu – koliko je stranica kvalitetna i spremna da prihvati izazov Google-ovog crawl budget-a (može se prevesti kao budžet za popisivanje broja stranica koje će Google-ov spajder preći i popisati svakodnevno). Kada je u pitanju upravljanje starim linkovima i arhiviranim sadržajem, Google-ova mašina je orijentisana prvo na popis najsvežijeg sadržaja kojem daje prioritet, dok starije linkove pokušavaju da bolje povežu i sastavni su deo promocije nekih ključnih reči.

Kada su u pitanju promene Google algoritama, Liang navodi da su sajtu i poslovanju više naštetile greške Google-a prilikom indeksacije i propusti, nego samo promene i unapređenja algoritma pretraživanja. Ona navodi da je NYT svetao primer sajta koji daje prioritet kvalitetnom sadržaju i svaka važna nadogradnja prošlih godina obeležila je taj pristup.

U mnogim redakcijama, sitemap-ovi su često fajlovi koji se jednom podese i zaborave. Za Kristinu i njen tim u NYT-u, optimizacija mape sajta / linkova je prioritet i mnogo pažnje poklanjaju izgradnji najkvalitetnije sitemap mašine. Na pitanje, šta je perfektna mapa sajta, ona navodi da je mapa ovog giganta podeljena po tipu sadržaja, što je čini jednostavnijom za upravljanje.

Kako izgleda jedan SEO tim

U svim organizacijama, SEO je funkcija koja se prožima kroz više sektora, bila ona definisana ili ne. U NYT-u, tim koji radi na optimizaciji pretrage deo je Audience tima, zajedno sa uređivačkim partnerima koji sarađuju sa inženjerima, produkt i marketing menadžerima.
Kristin navodi da veliki deo svog vremena posvećuje edukaciji – kako napraviti u okviru organizacije dobre SEO urednike, koji značajno olakšavaju funkcionisanje i upravljanje sadržajem u okviru tima. U samom timu su i SEO produkt menadžeri, kojima je najvažniji zadatak da optimizuju dnevne sadržaje.
Njen tim broji sedam ljudi, uz nekoliko članova tima koji se s vremena na vreme angažuju, u zavisnosti od resursa.

SEO urednici su veoma važan deo tima jer oni donose SEO u oblasti sa vestima. Oni imaju zadatak i da informišu ostale članove tima o najnovijim trendovima, objavljuju zapažanja i interesantne predloge, tako da je svako u timu informisan i može delovati proaktivno.

BiznisCentar ponuda: Da li je vaš sajt optimizovan za pretraživače?

Platforma za američke predsedničke izbore

Kristin Liang je kroz webinar nekoliko puta provukla i temu američkih predsedničkih izbora, i koliko je celokupan sadržaj portala bio prilagođen toj temi, koja je bila globalni događaj i na taj način se njoj moralo i pristupati. Priprema i posebna platforma izgrađena je celih godinu dana ranije, i ona navodi da je, zahvaljujući koronavirusu, bilo jednostavnije optimizovati navedenu platformu mnogo meseci ranije.
Na koji način NYT to radi, možete pogledati na njihovoj prvoj stranici sajta, na koji način pokrivaju temu pandemije koronavirusa – ako mogu reći, savršena optimizacija različitih vrsta sadržaja.

Preporuka za vlasnike sajtova: Optimizacija sajta za mobilne uređaje (mobile SEO)
Korisno za čitanje: Najvažnije SEO statistike
Pošaljite upit: Pozovite Kontakt centar

(Izvor: Botify, Photo: Pixabay)