Najnoviji članci na blogu

Međunarodni dan malih i srednjih preduzeća

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 27. jun Međunarodnim danom malih i srednjih preduzeća

Objavljeno: Jun 26, 2021
Međunarodni dan malih i srednjih preduzeća
Tako su privatnici, kako se narodski nazivaju mali preduzetnici u Srbiji dobili svoj dan kako bi se podigla svest javnosti o njihovom doprinosu održivom razvoju i globalnoj ekonomiji.

Ove godine Međunarodni dan malih i srednjih preduzeća obeležava se pod geslom "MSME 2021: ključ inkluzivnog i održivog oporavka" i Ujedinjene nacije su širom sveta organizovale seriju događaja kako bi se ukazalo na koji način mala i srednja preduzeća - kičme privreda širom sveta - mogu biti potpomognute kako bi se ubrzao održiv razvoj posle razornog koronavirusa.

Podaci pokazuju da je globalna trgovina u prvom ovogodišnjem kvartalu zabeležila pad od 5%, u drugom 27%m dok je godišnji pad tokom 2020. godine bio čak 20%. Prema izveštaju World Investment Report 2020, globalne direktne strane investicije opale su čak 40% u odnosu na vrednost iz 2019. godine ispod 1.000 milijardi tokom prošle godine.

Mala i srednja preduzeća reprezentuju 90% ukupnog broja biznisa i zapošljavaju više od 50% zaposlenih širom sveta. Takođe, ona učestvuju sa 40% u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Mala i srednja preduzeća u Srbiji

Sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika stvara 28% BDP (Bruto domaćeg proizvoda), a zapošljava 44% registrovane zaposlenosti u našoj državi. Mikropreduzeća zapošljavaju 415.762 osobe, a mala 213.380 ljudi.

Specijalna ponuda BiznisCentra

Povodom Međunarodnog dana malih i srednjih preduzeća, predstavili smo specijalnu ponudu internet usluga:
  • Specijalne cene .COM, .BIZ, .CO, .NET, .ONLINE, .SHOP, .STORE domena
  • Snižene cene web hosting internet paketa

Sve dodatne informacije pronađite na bizniscentar.net/medjunarodni-dan-malih-i-srednjih-preduzeca

E-mail bilten *

Upišite vašu email adresu i dobijaćete najnovije informacije, savete i promocije u vaš email inbox.
podrska support

24/7 Kontakt centar za podršku

Pozovite nas da razgovaramo o vašim planovima da pokrenete svoj biznis na Internetu? Želite da napravite web shop? Pišete svoj blog o putovanjima? Napravite višejezičnu verziju svog sajta?

  065-32-66-669

  centar@bizniscentar.net