Najnoviji članci na blogu

Metaverzum Marka Zukerberga

Objavio , dana новембар 24, 2021 u kategoriji Društvene mreže
meta

Najnovija zamisao Marka Zukerberga deluje kao ideja ludog naučnika, ali većim delom kao klasičan PR kojim se skreće pažnja sa nezgodnih tema

Facebook-ov direktor i osnivač, Mark Zukerberg objavio je danas da će svoju kompaniju preimenovati u „Meta“ kako bi obuhvatila i svoje tehnološke inovacije koje razvija u novoj ulozi koju naziva „Metaverzum“.

Kako je objasnio, novo ime kompanije postavlja pitanje da li će metaverzum postati nova granica advertajzinga. U vlasništvu Facebook-a nalaze se i napredne tehnologije i aplikacije kao što su WhatsApp, Instagram i Oculus VR.

Zukerberg je nešto ranije najavio da će Meta biti efektivna tranzicija od primarno kompanije u oblasti društvenih mreža do metaverzum kompanije.

Šta je metaverzum

Najjednostavnije rečeno, Zukerberg Metaverzum opisuje kao sledeći nivo virtuelne realnosti. „Moći ćete jednostavno da se teleportujete kao hologram u svoju kancelariju, na koncert sa prijateljem ili u dnevnu sobu svojih roditelja na porodičnom ručku.“

On se nada da će u sledećoj deceniji Metaverzum dostići brojku od milijardu ljudi i uključivati digitalnu trgovinu vrednu stotine milijardi dolara, uz podršku radnih mesta za milione kreatora i programera širom sveta. Takođe, Meta će uložiti čak 10 milijardi $ sledeće godine u razvoj tehnologija potrebnih za Metaverzum.

Ova futuristička najava dolazi nakon otkrića insajdera koji je izneo određene dokaze čime se kompanija našla na udaru zbog svojih praksi poslovanja, moralnosti i društvenog uticaja, tako da se predstavljanje Meta imena može definisati i kao skretanje pažnje sa škakljivih tema.