Najnoviji članci na blogu

Najbolji programi za uređivanje koda

Objavio , dana 30 октобра, 2022 u kategoriji Internet poslovanje, Marketing
code editori za uspešno programiranje

Programi za pisanje i uređivanje koda (eng. code editor) predstavljaju jednu od najvažnijih alatki u karijeri jednog programera.

Za upravljanje programskim kodom na sajtovima dovoljni su jednostavni programi koji obavljaju posao brzo i efikasno. Ipak, na tržištu postoje programi koji imaju ogroman broj naprednih funkcija i dodataka, sa mogućnošću pisanja kako HTML, CSS, tako i naprednih jezika kao što su PHP, Python, React i dr. Ovi dodaci aktivno podržavaju efektivni rad programera tokom kodiranja, otklanjanja grešaka i testiranja.

Šta je code editor?

Uređivač kodova uglavnom predstavlja tekstualni uređivač kodova sa dodatnim funkcijama i aplikacijama. On može da bude samostalni program ili deo nekog razvojnog programskog okruženja (IDE).

Code editor ima značajan uticaj i na kreativnost, brzinu rada, produktivnost i efikasnost rada.

Svaki programer ima svoj sopstveni način rada, ali ono što code editor treba da omogući je brz, fleksibilan interfejs koji omogućava efikasnost, kako u pisanju koda, tako i u otkrivanju grešaka i kasnijem prilagođavanju i kompleksnijem radu na projektu.

Nekoliko predloga za korišćenje code editora:

Visual Studio Code

Cena: besplatan, Platforme: Windows, Mac OS, Linux, Developer: Microsoft, Download

Iako smo u ranijim godinama naučili da se žalimo zbog određenih Microsoft-ovih proizvoda, ovo verovatno nije jedan od njih.

Zamerka bi mogla da se odnosi na brzinu pokretanja programa jer je prilično gabaritan, dok se može pohvaliti zbog ugradnje podrške za Git, kao i prilagođenosti velikim, robusnim projektima.

Napomena: ukoliko imate stariji Windows od 8-ce, program nije moguće pokrenut

Visual Studio Code

Atom

Cena: Besplatan, Platforme: Windows, Mac OS, Linux, Developer: Github, Download

Brz i pouzdan code editor sa integracijama sa Git-om i GitHub-om.

Atom Code Editor

Brackets

Cena: besplatan, Platforme: Windows, Mac OS, Linux, Developer: Adobe, Download

Prilično intuitivan code editor koji ima interesantne dodatne funkcije i nadogradnje. Manjih dimenzija, jednostavan i brži u radu od VS Code-a.

Brackets Code Editor

Notepad++

Cena: besplatan, Platforme: Windows, Linux, and UNIX, Download

Softver za kucanje koda kojeg je skoro pa svaki web developer koristi bar na kratko u životu. Brz, bez previše opcija i jednostavan.

Notepad++ Code Editor

Ovo su neki od najpopularnijih code editora koje preporučujem za korišćenje ukoliko ste programer i tražite efikasno rešenje za efektivan rad na računaru.

Za sva poslovna rešenja, saradnju i ukoliko vam je potreban projekat programiranja ili izrade web projekta, pozivam vas da nas kontaktirate.